Единственият начин да се преборим с COVID-19 са ваксините. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов на среща с част от експертите от Обществения съвет по ваксинация към МЗ. Тема на разговорите бе свързана с нагласите на част от българското общество срещу имунизацията и връщането на доверието във ваксините.

Д-р Томов подчерта, че България разполага с достатъчно количество ваксини, а в същото време е на последните места в ЕС по ваксинация и на първо по смъртност. За политолога Слави Василев причините за съществуването на антиваксърските настроения са недоверието към сериозните информационни канали, както и недоверието в българските институции, подхранвано в последните 30 години.

БАН представи митове и реални странични реакции за ваксините срещу COVID-19

БАН представи митове и реални странични реакции за ваксините срещу COVID-19

Свободата започва там, където свършва знанието

Психиатърът Елена Иванова акцентира върху здравната мотивация на хората като, според нея, част от българите не се грижат добре за здравето си. Доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА бе категоричен, че от години има неглижиране на общественото здраве. "Ние българите сме загубили един малък град заради пандемията. Има ваксина, а не я ползваме", обясни доц. Хинков.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?

Виж резултати

Да, сега вече да 5.7%

Отдавна съм се ваксинирал 52.3%

Може и да побързам, но чакам есента 3.5%

За какво? Така или иначе ще ни затворят 7.9%

Само когато стане задължително 12.2%

Аз съм антиваксър 18.3%

Социологът Светлин Танчев посочи, че в началото на пандемията, когато обществото е имало много по-голямо доверие в институциите и прилаганите от тях мерки, е легитимарана алтернативната теза. "Това разби обществото и го раздели на две", изтъкна той. Социологът проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента, изтъкна: "Институциите трябва да говорят в един тон. Много малко познаваме българското общество". Според него е важно да се разбере, че ваксинираният е по-защитен от неваксинирания.

2029 нови носители на коронавирус, 83 души починаха

2029 нови носители на коронавирус, 83 души починаха

Активните случаи са 39 546...