Или ние в България знаем нещо, което останалият свят не знае, или останалият свят знае нещо, което ние не знаем Така коментира проф. Радостина Александрова от БАН митовете за коронавируса. На дискусия, организирана от Академията, тя представи множество изследвания, направени в чужбина и у нас, които доказват ефективността на ваксините, страничните им ефекти при жени и мъже, както и колко трае имунитетът.

"Новите варианти, какъвто е делта - успешно се разпространяват и се изравняват с варицелата - вирусът ще се опита да стигне до всеки един от нас, дали ще бъде защитен е лична преценка. Ваксината ще ни защити от тежко боледуване и смърт", добави още специалистът. По думите й, идеята е "всеки да бъде добре информиран, защото свободата започва там, където свършва знанието, а конспирацията свършва там, където свършва науката".

Снимка 546287

Източник: БГНЕС

Съмнение за стерилитет

Няма ваксина, която да води до стерилитет - така проф. Александрова опроверга най-големия мит за страничен ефект на ваксините срещу коронавирус. Голямото съмнение за това възникнало, тъй като в началото на първите изследвания имало съобщение от учен, че има прилика между част от R-белтъка на ваксината и синцитина и така може да се предизвика стерилитет. Няма място обаче за тревога, това са два различни белтъка, увери специалистът. Тя даде пример с ваксинирани бременни женски плъхчета и проблем с репродуктивната система и развитието на малките не е било наблюдавано.

Здравните власти в САЩ обявиха ваксините за безопасни за бременни

Здравните власти в САЩ обявиха ваксините за безопасни за бременни

CDC препоръчва всички хора на възраст над 12 години да се ваксинират срещу COVID-19

Повече от 55 0000 бременни жени във Великобритания и САЩ вече са ваксинирани - наблюдавани са неблагоприятни ефекти, но техният брой не е по висок от жените, които не са имали странични реакции. Кралският колеж по акушерство и гинекология официално обяви, че бременни могат да се ваксинират и препоръча към 20 август това да се направи.

Могат ли ваксините да предизвикат рак

Няма канцерогенни съставки в нито една ваксина срещу коронавирус, аденовирусите са едни от най-честите вектори в генната терапия, поясни проф. Радостина Александрова. Тя уточни все пак, че идеален продукт няма, а на второ място, че ваксините няма как да не доведат и до мутации.

"Нишата за това се стеснява заради ваксините - вирусите са изменчиви, той ще продължи да се изменя, неговата цел да се размножава, да се разпространява и да бяга от нашия имунен отговор, ние надпреварваме се с вируса - трябва да се придобива имунитет и да се прекрати разпространението му, това може да се случи с ваксини и чрез останалите мерки", убедена е Александрова.

Снимка 538298

Източник: iStock

Реални странични ефекти - алергия, миокардит, перикардит, съсиреци

Изследване на списание Nature за алергии след ваксина: при "Модерна" - 3 на милион, при "Пфайзер" - 5 на милион, "АстраЗенека" - 41 сред 5 милиона - алергията е следствие на полиетилена във ваксината.

"Астра Зенека" и "Джонсън и Джонсън" са аденовирусни ваксини, при които се образуват съсиреци, локализирани са в мозъка и корема в период от 5 до 16 дни след първа доза. Три са седмици след единичната доза на "Джонсън и Джонсън" при жени под 60 г. В тази връзка не се препоръчват никакви самолечения.

Миокардити и перикардити

По данни на ЕМА и СЗО - след втора доза до 14 ден са забелязани миокардити при мъже. До 31 май има отбелязани 145 случая при ваксината на "Пфайзер", 19 на "Модерна". Друго изследване от 11 юни на СЗО показва, че е имало такива странични реакции при мъже от 12-29 г. - 40.6 случая на един милион на миокардити при мъже, след втора доза - 42 случая.

"Протичането обикновено е леко, а своевременното лечение в покой прави възможно да се предотвратят съответните усложнения", посъветва проф. Радостина Александрова. Тя даде за пример все пак, че в Европа имало няколко смъртни случая, но пациентите били със сериозни странични заболявания.

Най-голямото прочуване от 25 август на New england journal of medicine, при което са анализирани данни за два милиони души, показва, че миокардит като основен страничен ефект - 2.7 на 100 000 срещу 11 на 100 000 при неваксинирани. Вирусът предизвиква същата реакция, но по-силно, отколкото самата ваксина, категорична е специалистът.

Ваксина при съпътстващи заболявания

Според препоръка на Центъра на заболяванията - всички на 12 и повече години могат да се ваксинират, с изключение на хората с тежка алергия.

Препоръчва се също преболедувалите да се ваксинират - няма интервал между преболедуването, достатъчно е човек да е здрав и да е освободен от карантина, няма данни антитела да пречат, поясни проф. Радостина Александрова.

Снимка 544765

Източник: EPA/БГНЕС

Трета доза и бустерна доза

По последни данни и изследвания те не са едно и също. Идеята на третата доза е да се прилага на хора, при които двете дози не са достатъчни - хора с трансплантирани органи, левкемии, ХИВ-инфекция. Другата идея на трета доза е да се предлага в рамките на стандартната ваксинация, за да се изгради достатъчен имунен отговор.

Бустерна доза не се препоръчва за хора с нормално функционираща имунна система, тъй като има данни, че всички налични ваксини осигуряват защита от тежко боледуване и смърт.

На много места по света броят на ваксините е крайно ограничен - под 2%, а вероятността да се появят нови вариант не е малка. Няма да е добре да се появи вариант, който не отговаря на имунния отговор. Това вече няма да е вариант, а щам и всичко ще трябва да започне отначало. В тази връзка СЗО призова за трета доза до края на годината, каза още проф. Александрова.

Тя даде за пример последното изследване в САЩ - където има по-ниско покритие с ваксини - повече хора са в болница. Такъв пример е Тексас, където броят на случите при деца е 50 000 заразени. Тъжната статистика отбелязва вече 59 смъртни случаи при деца.

Експерти съветват да не се бърза с решението за бустер доза

Експерти съветват да не се бърза с решението за бустер доза

Трета доза трябва да се прилага строго индивидуално

Така в заключение за новата учебна година в цял свят експерти препоръчвали "модела на швейцарското сирене" - всяка дупка да е мярка и колкото повече се запълват дупките - вирусът изчезва.

"Не може само маски, тестове и дезинфекция, когато се насложат едновременно всичките дупки (мерки) на сиренето, ще има по- голяма защита", заключи проф. Радостина Александрова.