Експертният съвет по имунопрофилактика към Министерство на здравеопазването съветват да не се прибързва с решението за поставяне на допълнителна допълнителна доза от ваксините срещу COVID-19.

Позицията на експертния съвет разпространяват от МЗ тази сутрин, след като вчера здравният министър Стойчо Кацаров каза, че решение за препоръка се чака всеки момент от ЕМА - Европейската агенция по лекарствата.

Кацаров задал 4 въпроса към експертите за бустер дозата

Кацаров задал 4 въпроса към експертите за бустер дозата

Очаква ковидзоните да станат 150

Окончателно решение за поставянето на допълнителна доза от ваксините срещу COVID-19 ще бъде взето на национално ниво едва след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) оцени данните за прилагането на допълнителна доза.

Все още усилията на здравната система трябва да бъдат насочени към повишаване на ваксинационния обхват сред гражданите, които все още не са имунизирани или не са със завършен ваксинационен курс. Членове на експертния съвет изразиха мнение, че при прилагането на допълнителна доза от ваксините срещу COVID-19 е добре да има индивидуален подход към всеки човек, съобразен със здравословното състояние.

1629 новозаразени и 1268 излекувани от коронавирус за денонощие

1629 новозаразени и 1268 излекувани от коронавирус за денонощие

През изминалото денонощие болестта отне живота на 52-ма души

На заседанието, провело се вчера, 9 септември, са присъствали председателят на съвета проф. Елисавета Наумова, главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, д-р Галин Каменов - Национален център по заразни и паразитни болести, проф. Татяна Червенякова - главен координатор на Експертния съвет по инфекциозни болести, проф. Боряна Слънчева - главен координатор на Експертния съвет по неонатология, проф. Йорданка Стоилова - главен координатор на Експертния съвет по епидемиологоия, Мария Попова - директор на дирекция "Проследяване на лекарствена безопасност и клинични изпитвания", Изпълнителна агенция по лекарствата, д-р Нели Таринска - началник на отдел в Дирекция "Лекарствена политика", Министерство на здравеопазването, проф. Пенка Переновска - главен координатор на Експертния съвет по педиатрия, проф. Мариана Мурджева - главен координатор на Експертния съвет по клинична имунология и проф. Здравко Каменов - главен координатор на Експертния съвет по вътрешни болести.