Франция даде статут на изключение от ограничителните мерки за българските граждани, решили да гласуват в страната на 4 април 2021 година. Това съобщи МВнР. От режима на изключение могат да се възползват гражданите, които ще гласуват в избирателните секции в градовете Париж, Лил и Ница, намиращи се в т. нар. департаменти, поставени под "засилени мерки", където придвижването е ограничено в радиус до 10 км от дома и на които се налага да се придвижат на по-дълго разстояние от определеното в ограниченията. Те следва да попълнят Атестация за придвижване по изключение в департаментите, поставени под "засилени мерки" между 6 ч и 19 ч. , в която да се маркира позиция "10. Призоваване по съдебни или административни причини" .

Формулярът е достъпен на сайта на Министерството на вътрешните работи на Франция, на следния линк: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestations-de-deplacement

Освен Атестацията за придвижване в департаментите със "засилени мерки", българските граждани, следва да разпечатат и да носят със себе си копие на френската вербална нота № 2021-0144818/PRO/PIDC, документ за самоличност или удостоверение за адресна регистрация.

Копие на нотата може да бъде изтеглено от тук: https://www.mfa.bg/embassies/france/news/28999

От посолството напомнят на българските граждани, че за придвижване след 19:00 ч. навсякъде във Франция се изисква и Атестация за придвижване след вечерния час, в която следва да се маркира позиция "5. Призоваване" . Атестацията е достъпна сайта на Министерството на вътрешните работи на Франция, на следния линк:

https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestations-de-deplacement

Във Франция българските граждани имат възможност да гласуват в 18 избирателни секции, чиито адреси са публикувани на сайта на МВнР на: https://mfa.bg/embassies/france/ns2021/3830