Няма столица в Европа, в която на такъв малък периметър да има църква, джамия и синагога. Това каза при откриването на конференция на тема „Ценности, религия, секуларизъм” председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията на Цветан Цветанов.

Конференцията се организира от Фондация „Конрад Аденауер”, Сдружение ГЕРБ и Мартенс център.

Цветанов заяви, че ситуацията в Европа вече е коренно променена заради навлизането на 1,5 млн. бежанци, които са променили цялостната политическа ситуация. Той изтъкна, че това, което се наблюдава в момента, е популизъм и радикални течения, които по същество ни отдалечават от ценностите, които всички се стремим да изповядваме.

Цветанов заяви, че този проблем няма да бъде решен за месец или два и ще минат много десетилетия за справяне в ситуацията и посочи, че въпреки критиките към решенията, взети от Германия, това е страна, която с политиките и действията си, се стреми действително да интегрира бежанците, така че те да се придържат към ценностите, които ни обединяват.

Той благодари на представителите на различните религиозни общности, уважили форума.
Цветан Цветанов бе категоричен, че трябва да знаем историята си и да излезем по-силни от тази криза.

Според мен основното е действително да можем да интегрираме всички тези, които вече са в Европа”, заяви Цветанов. По думите му усилията на международната общност е колкото е възможно по-скоро да бъдат спрени военните действия в Сирия и така да бъде неутрализиран източникът на тази бежанска вълна.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че справянето с миграционната вълна налага въпроса за сигурността и гарантирането на обществения ред като най-голямото предизвикателство. Тя посочи, че всеки ден виждаме полицейските операции и Столична община работи непрекъснато за подобряване на осветлението и осигуряване на видеонаблюдение.

Моето настояване е за по-голямо полицейско присъствие”, заяви Фандъкова. Тя посочи, че София е символ на толерантността още с подписването на Сердикийския едикт, с който се слага край на гоненията на християните и даде пример за това с провеждащият се ежегоден Фестивал на религиите.

Георги Кръстев, съветник към политическия кабинет на министър-председателя и секретар на Съвета по сигурността към Министерски съвет, посочи, че посегателствата срещу обществения ред, срещу сигурността на личността, както и спрямо националната сигурност са били мотивирани по религиозни причини. Същевременно обаче всяка една религиозна общност осъди подобни деяния. Кръстев заяви, че с това опитите по този начин да бъдат противопоставяни религиозни общности и една вяра на друга са се провалили.

По думите му е ясно, че това, което е създадено в европейското културно пространство, е привлекателно за целия свят и то няма алтернатива. „Това, което изпълнителната власт дефинира като проблеми и основни задачи, са проблемите на радикализацията и тероризма”, коментира той.

По думите му е задължение на всички нас да защитим хората от опитите изкуствено да се радикализарат и изкуствено да се използват социално-икономическата маргинализация на достатъчно големи групи от общности.