За 100 процентово обезщетение за декември, настояват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) - "Сдружение по туризъм" Кюстендил.

В позицията си те изразяват несъгласие с наложените икономически мерки, предприети и предложени от правителството, както и скептицизъм относно тяхната ефективност. Те настояват компенсациите за наетия персонал да бъдат в размер на 80 на сто от размера на осигурителния доход и да се прилагат от датата на затваряне на бизнесите.

Предлагаме в обхвата на мерките да бъдат включени и фирмите от сектори Хотелиерство, както и такива с втори код на икономическа дейност, които попадат в обсега на заповедта за затваряне или ограничаване дейността на бизнеси. Настояваме специално за месец декември размерът на компенсациите за персонал да бъде 100%, равен на осигурителния доход, тъй като това е най-значимия във финансово отношение месец от годината за затворения бизнес, заявяват те.

Компенсация от 75% за служителите на затворени бизнеси от януари

Компенсация от 75% за служителите на затворени бизнеси от януари

Заповедта е на социалния министър Деница Сачева

Настояваме да се разшири обхвата на Гаранционната програма на ББР за ликвидна подкрепа на бизнеса, пострадал от пандемията COVID-19, така че да се подпомогнат фирми, които изпитват затруднения с обслужването на кредити поради епидемиологичната обстановка, както и за рефинасиране на съществуваща кредитна експозиция. Настояваме за удължаване мораториума на плащанията по кредити за период от 12 месеца.

Изразяваме нагласа и готовност за участие в ефективни протестни действия и други инициативи, представляващи несъгласие и неодобрение на мерките, които Правителството предприема за ограничаване на пандемията от Covid-19 и компенсиране на бизнеса заради затварянето му, категорични са те.