Топли приятелски отношения между България и Украйна отчете заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев по повод 25 години от възстановяване на дипломатически отношения между двете държави.

Украинците избраха европейския път на развитие. Ще можем да споделяме общи европейски ценности, доволен е Димитър Главчев. Особен подем имало в културния диалог между Украйна и България.

Той припомни в словото си историческите корени на двустранните отношения. Царство България е от първите държави, признали независимостта на Украинска народна република на 9 февруари 1918 година. Също така България е една от първите държави, признали независимостта на Украйна от правителството на Филип Димитров на 5 декември 1991 година. На 13 декември същата година двете страни възстановяват дипломатически отношения. България е и сред първите държави, които ратифицираха Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС през юли 2014 година, припомни още Главчев.

Посланикът на Украйна Микола Балтажи първо изказа съболезнованията си за жертвите от Хитрино.

Приятел в нужда се познава. С тази наша поговорка дипломатът избра да определи българо-украинските отношения. Той благодари за българската подкрепа за утвърждаване на Украйна като независима държава. Мостът между двете държави не можело никой да го разруши, категоричен е украинският посланик.

Трябва обаче заедно да противодействаме на хибридната война, както и за спиране на имперските амбиции на Русия, заяви Балтажи.

Той настоя още да се изучава историята без догми - малко се знаело за украинското участие в Освободителната война, по-късно редица украинци бягат от болшевишкия режим у нас. "България и Украйна има с какво да се гордеят. Ние сме обединени от общи цели", категоричен е Микола Балтажи.