В памет на убития преди две години в Борисовата градина младеж Михаил Стоянов, активисти на ЛГБТ „Действие" ( Лесбийки, Гейове, Бисексуални и Траснсексуални) организираха шествие от езерото Ариана до лобното му място.

Против насилието от омраза - причинно или безпричинно, се обявиха активистите на организацията. Те изразиха признателност към органите на МВР, разплели случая с убийството на Мишо.

В шествието се включиха и майките на двете момчета убити преди година до клуб "Соло" Васил Александров и Кирил Въжаров.
Не е нормално да си отиват по такъв нелеп начин, каза майката на Кирил Въжаров.

„Политическата класа трябва най-накрая спешно да разбере политическото измерение на проблемите на хората, принадлежащи към различни малцинствени групи и техните всекидневни проблеми, заяви Мила Люцканова от ЛГБТ.

По думите й законодателната власт и министерството на правосъдието трябва да работят в посока криминализиране на формите на дискриминация и престъпления от омраза.

Според европейската директива България има срок до октомври 2010 година да направи това, подчерта Люцканова.

Различието не бива да бъде наказвано с насилие, изтъкна активистката.

Според нея причината за убийството на Михаил е следствие на необразованост на безразличие, на безхаберие и редица ширещи се симптоми на безпричинно насилие сред младите.

„Ние не желаем просто възмездие. Тук сме, за да кажем, че ние с нашето присъствие, с нашите лица и усилия ще кажем - Не на насилието", заяви активистката.

Тя припомни, че на 4 юни тази година МВР обяви успешното разплитане на убийството на Михаил Стоянов, чийто труп бил открит на 1 октомври 2008 година в Борисовата градина.

Според разкритията на МВР Михаил бил убит при "прочистване" на Борисовата градина от гейове - нападателите му е биели момчета, които приличали на гейове, разказа Люцканова.

Убийството на момче, заради това, че изглеждало като гей, не е просто абсурдно Абсурдността идва от това, че някой е достатъчно уверен в себе си, знае кой има повече право да живее и кой да умре.", коментира Люцканова.