Значително е намаляла нерегламентираната продажба на увеселителни пиротехнически средства в сравнение с предишни години. Това установяват полицейските проверки в столицата в навечерието на Коледните и Новогодишните празници.

Промяната се дължи предимно на пренасочването на този вид изделия в магазините на лицензирани търговци и на завишения контрол от страна на полицията, информира пресцентърът на МВР.

На брифинг в СДП днес бе съобщено, че от 1 декември до вчера са инспектирани 418 търговски обекта, както и обособени сергии по пазари и базари. Иззети са повече от 16 хиляди единични броя пиротехнически изделия, съставени са 67 писмени полицейски разпореждания и предупредителни протоколи на основание чл.55 и чл.56 от Закона за МВР.

Трима нарушители са санкционирани с актове, съгласно чл.19 от Правилника за приложение на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите.

Увеселителните фойерверки, пиратки, бенгалски огън и други подобни съдържат различни по вид и количество взривни вещества, което ги прави опасни при неправилна употреба или ако са със съмнителен произход. Статистиката от миналогодишните празници е красноречива - 32-ма приети на лечение в болница с разкъсно-контузни рани и изгаряния, поясни главен инспектор Тони Иванов от отдел "Охранителна полиция"-СДП.

За да не бъде помрачено веселието, специалистите съветват да се купуват фойерверки само от лицензирани магазини, да се избягват случайните търговци. Да се оглежда внимателно опаковката-трябва да има указания за употреба на български, изписани срок на годност и производител (вносител).