Само за последни дни са регистрирани над 6 000 домейна, свързани с коронавируса и съответно такива ваксина и епидемия. Това заяви в сутрешния блок на БиТиВи Любомир Тулев, експерт по киберсигурност.

Домейните обаче могат много лесно да бъдат изпращани към фишинг мейли - мейли, които са измамни и се опитват да представляват легитимни организации като властите или пък Световната здравна организация (СЗО), посочи Тулев.

Експертът по киберсигурност даде за пример, че миналата седмица са засекли ситуации с изпращане на мейли от името на Световната здравна организация с препоръки за личната безопасност на хората.

МВР: Хакери искат откуп от потребители срещу лична информация

МВР: Хакери искат откуп от потребители срещу лична информация

От изнудваните се изисква в срок до 72 часа да платят 1100 лева в биткойни

Той предупреди, че ако хакерите успеят да влязат в нашия компютър чрез фишинг мейли, файловете ни могат да бъдат заключени и да бъде поискан откуп. Хората трябва да бъдат внимателни, когато отварят мейли в контекста на коронавирус, призова Тулев и посочи, че сами може да се информираме с мерките.

Експертът по киберсигурност апелира хората да внимават и с апликациите на телефона, за които се предлагат да бъдат инсталирани приложения и хората да получават достъп до реална информация за заразените с коронавирус. Така информацията ни в телефона може да бъде хакната и хакерите да поискат например 100 долара по формата на биткойни.

ЕК пусна сайт за борба с фалшивите новини за коронавируса

ЕК пусна сайт за борба с фалшивите новини за коронавируса

Те съветват обществото да разчита само на достоверни източници

Едно такова приложение за следене на потребителя дали спазва наложената карантина или не, без самото съгласие на хората не може да бъде инсталирано, посочи Любомир Тулев.

"Не се предоверявайте, защото наистина може да станете жертва на измамници", посъветва киберекспертът в заключение.