Според майката и приятелката на Веселин Маринов, който преди година загина от токов удар във фонтана на площад "Славейков", той е можело да бъде спасен, ако му е била оказана спешна медицинска помощ.

Днес състав на Софийския градски съд даде ход на делото за смъртта на 34-годишния мъж.
Делото тръгна по съкратената процедура, предвидена в новия Наказателно-процесуален кодекс, допускаща разпит на редуциран брой експерти и свидетели.

Обвиняеми по делото са бившият управител на "Общински пазари" Георги Зенгинов, изпълнителният директор на "Пазари Теменуга" ЕАД Васил Каменов и Симеон Кралев, директор на фирмата "Крам комплекс" ООД, строила фонтана.
Прокуратурата им е повдигнала обвинение, че в качеството си на длъжностни лица са причинили смърт поради незнание или немарливост.

Според Наказателния кодекс такова престъпление се наказва със затвор до 5 години.

Майката на Веселин, Аделина Свещарова иска от тримата подсъдими общо 210 000 лева, съобщава БНР.

Васелин дишаше до идването на линейката, категорична е приятелката му Божана Демирова. Когато обаче пристигнал, дежурният лекар отказар да дефибрилира Маринов с думите "Аз не мога да спасявам трупове".

Аделина Свещарова разказа за местно клошарче - Васко, което живее на площад "Славейков" и което й разказало, че било предупредено да не влиза във фонтана, защото в него имало ток.
На Васко обаче било наредено да не разказва за това в съда, защото "щели да му отрежат главата". От кого точно е бил заплашвано момчето, майкато обаче не можа да каже.

Припомняме, че на 3 май миналата година 34-годишният Веселин почина от токов удар, след като потопи ръцете си във водата на фонтан “Славейков”.