Служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) са извършили проверки в пет язовира в страната.

При рутинна проверка през тъмната част на денонощието с патрулна лодка в язовир "Мандра" представители на сектор "Рибарство и контрол" в Бургас за засекли човек с с лодка да се придвижва към брега на помпена станция "Лукойл". На борда на лодката са открити 550 м мрежи с 161 кг риба от видовете сребриста каракуда и платика, съобщиха от ИАРА. На бракониера е съставен акт за нарушаване Закона за рибарството и аквакултурите. Използваните за незаконния риболов уреди и средства са иззети. Рибата е дарена на Зоопарка в Бургас за храна на рибоядните животни.

След получен сигнал от любители рибари за поставени хрилни мрежи в язовир "Рабиша" служители на "Териториално звено - Видин" към ИАРА са извършили незабавна проверка на посоченото в сигнала място. Там са установени 560 метра мрежи, поставени в работно положение. Те са иззети и насочени за унищожаване, а уловената риба от видовете сом, шаран, сребриста каракуда е освободена и върната обратно във водата.

ИАРА дари 150 кг риба, хваната в бракониерски мрежи, на Зоопарка в Бургас

ИАРА дари 150 кг риба, хваната в бракониерски мрежи, на Зоопарка в Бургас

Извадени са 1500 метра мрежи от водите на язовир "Мандра"

Извършена е и съвместна проверка с полицията на лица, извършващи любителски риболов на язовир "Кула". Съставен е един акт за установяване на административно нарушение.

При проверка на язовир "Жребчево" служител на сектор "Рибарство и контрол" в Сливен и доброволен сътрудник на ИАРА са открили поставени в работно положение четири мрежи, които са иззети и ще бъдат унищожени. В тях е била уловена риба от вида платика - 30 кг, шаран - 7 кг и сребриста каракуда - 10 кг. Тя е върната във водата.

След подаден сигнал на тел. 112 за поставени мрежи във водите на язовир "Чилията-2" край сеоло Загорци в община Нова Загора служители на ИАРА са предприели незабавна проверка съвместно с Ловно-рибарското дружество в Нова Загора. На място са открити две мрежи тип "сетка" с обща дължина 140 м. Уловената риба от вида шаран - 6 броя с общо тегло 12 кг, е освободена и върнати във водата. Мрежите са иззети за унищожаване.