Държавата осигурява кредитна линия в помощ на корабостроителния и кораборемонтния отрасъл, съобщи във Варна премиерът Сергей Станишев.

По думите му 50 милиона лева са осигурени от републиканския бюджет. Линията ще бъде обслужвана от Българската банка за развитие. Кредитирането ще започне през следващата седмица, а лихвата за крайните потребители на заеми ще бъде 8 процента, съобщи БНР.

Премиерът уточни, че подобна кредитна линия очаква и туристическият бранш. Предстои обсъждане дали подобна стъпка е възможна, посочи Станишев.

Премиерът Сергей Станишев участва в среща, посветена на общия устройствен план на Варна, заедно с кмета на града Кирил Йорданов и председателя на Общинския съвет Борислав Гуцанов.

Премиерът посочи, че трябва на всяка цена да бъдат съхранени зелените площи в града, както и да се избегне презастрояването.

Йорданов съобщи, че по оперативната програма "Регионално развитие" са одобрени проекти на общината за 10.3 милиона лева. Средствата са за подобряване на пътната инфраструктура.

На срещата бе съобщено, че през следващата седмица ще бъде направена първата копка за разширяването на една от основните пътни артерии в града - улица "Девня". За осъществяването на разширението държавата ще осигури 9 000 000 лева.