Давам Ви една книга, заради която ще бъда убит.

Това са думите, с които убитият вчера Георги Стоев е връчил книгата си „БГ Кръстника" на издателя Недялко Недялков.

Той се пожертва по Донкихотовски, каза още Недялков в ефира на Нова телевизия. По думите му, в последните месеци Стоев се отказал да пише повече, защото „се беше отчаял" и не виждаше смисъл. Последният ни разговор беше тежък, той каза че просто няма защо да продължава да пише, каза още Недялков.

Той разкриваше схеми, поръчки, убийства, но виждаше, че нищо не се случва, това го отчая, добави Недялков. За първи път от времето на Георги Марков се посяга на човек, заради писменото му слово, каза още той.
Недялков допълни, че не споделя мненията, че убийството на Стоев е резултат от бизнеса му. За мен Жоро нямаше бизнес извън книгите му, каза още той.

Жоро беше убит от героите си
Н.Недялков

Все пак той уточни, че не познава толкова добре писателя - той идваше в мъгла и после потъваше в нея, каза още той. И до ден днешен не знам този човек има ли жена, деца, кои са приятелите му, добави той.

Жоро беше убит от героите си, категоричен бе Недялков. Той бе споделил с мен - Те ме чакат, търпеливи са и чакат да се покажа, каза още издателят. По думите му страховете на Стоев са били напълно основателни.

Недялков разказа как на при промоцията на книгата си Стоев е пристигнал с 25 човека охрана, „момчета със слушалки", които са проверили залата за бомби. На повечето хора това им се стори параноя, каза още той.

Той идваше в мъгла и после потъваше в нея. И до ден днешен не знам този човек има ли жена, деца, кои са приятелите му
Н.Недялков

По думите на издателя книгите на Стоев са изцяло достоверни. Според него дори да има художествена измислица, тя е засегнала само детайла, а що се отнася до събитийността и фактите, те са напълно точни.
В книгите му има материали за тонове дела, категорично заяви Недялков.

Той добави, че Стоев е искал да свидетелства срещу Младен Михалев - Маджо и е предложил услугите си на полицията. По думите на Недялков е имало идея Маджо да бъде арестуван по време на дело срещу него като резултат от свидетелските показания на Стоев.

До това обаче не се е стигнало, защото градският прокурор Николай Кокинов е информирал за това главния прокурор Борис Велчев. Той от своя страна е съобщил за предстоящата операция на Румен Петков, който по думите на Недялков е „поискал сметка, защо без негово знание се е стигнало до подобна разработка".

Прокурор Кокинов:
Георги Стоев официално отказа да бъде свидетел. Книгите му са пълна художествена измислица
Още...

Така се е стигнало и до провала й.

Недялков попита защо Стоев не е бил включен в програмата за защита на свидетели и защо едва сега прокуратурата ще се запознава с информациите в книгите му.

Издателят беше категоричен, че Стоев няма други „тайни" ръкописи, които не са издадени и допълни, че по никакъв начин „няма да лешоядства над паметта му". Страхувам се обаче, че колеги могат да го направят, завърши Недялков.