6000 са желаещите да санират жилищата си, a още 4000 чакат одобрение да се включат в програмата. Това стана ясно от коментара на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Той говори по време на дискусия за одобрение на проекта за подкрепа на продължаване на изпълнението на програмата за енергийна ефективност.

Целта на обсъждането беше увеличението с още 1 млрд. лв. на финансовия ресурс от Министерския съвет, за да стане общо 2 млрд. 

След дебатите, програмата получи подкрепата на законодателния орган. "За" нея бяха 109, "11" дадоха глас "против" и 32-ма гласуваха "въздържал се".

Поне десет години трябва да действа програмата, за да обхване всички многофамилни жилищни сгради, но към нея са включени и административните здания.

Регионалният министър Лиляна Павлова защити програмата и я определи за най-мащабната социално-икономическа такава.

Общините настояват програмата за саниране да продължи

Общините настояват програмата за саниране да продължи

Местната власт е най-близо до проблемите на хората, уверяват от сдружението на общините

По думите на Павлова през 2015 г. програмата започнала трудно и хората едва ли не се плашели, че ще им вземат жилищата. Хората обаче са видели резултатите, изтъкна министърът.

Патриотът Искрен Веселинов обаче захапа герберите, че не са дали тези пари за пенсии.

Граждани се оплакват: Още 1 млрд. за саниране, а нито стотинка за БДЖ

Граждани се оплакват: Още 1 млрд. за саниране, а нито стотинка за БДЖ

Правителството отказвало да даде пари за най-енергоефективния транспорт

С два милиарда лева щели да се санират 150 000 жилища.

Това пък смути атакиста Николай Александров, който изчисли, че ако това е така, то санирането на един апартамент струва 14 000 лева.

Делян Добрев пък поиска да не се прави сравнение с парите за пенсии и за саниране, защото по тази логика вместо да строим ограда, парите за нея можели да идат за пенсии.

И от едното има нужда, и от другото има нужда, каза герберът.

От програмата имало икономически ефект. Хората щели да пестят от ток и да имат повече пари за харчене.

Близо един милион мегавата ток годишно ще спестят санираните жилища. Това прави 200 милиона лева годишно, изчислил е герберът Делян Добрев.

За пет години инвестираните средства ще се върнат, категоричен бе той.

Рамадан Аталай обвини герберите, че използвали програмата за предизборни цели.

Те трябвало да кажат истината за програмата и как се харчат парите по нея. Иначе винаги щяло да има хора, които да кажат, че парите вместо за саниране трябвало да идат за пенсиите.

И подхващайки темата за пенсиите, Аталай каза, че през 2009 г. тя била грешно променена. Ако не била сменена сега минималната пенсия щяла да е 267 лева.

Тази програма е уникална, иронично подхвърли и червеният Манол Генов. Такова чудо няма в Европа и по света, изтъкна той.

Предположи, че е ползван опита на Северна Корея, защото и китайците нямало как да измислят такова чудо. Уникална е средата за корупция, подчерта Генов.