Новоизбраното 46-о народно събрание ще проведе днес първото си заседание от 9.00 часа в сградата на парламента на пл. "Народно събрание" №2. Това съобщават от пресцентъра на парламента. Заседанието ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР.

Съгласно Конституцията (чл. 76), първото заседание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 46-то народно събрание, това отново е Мика Зайкова.

Народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." След това  ще подпишат клетвени листове.

В пленарната зала ще прозвучат химните на Република България и Европейския съюз.

Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председатели на Народното събрание. Парламентарната група на "БСП за България" обяви, че издига Кристиан Вигенин за председател на Народното събрание.

Припомняме, че на 16 юли, президентът Румен Радев обяви, че свиква Народното събрание на 21 юли от 9.00 часа.

Избираме Народно събрание за втори път 2021 г.
на живо

Избираме Народно събрание за втори път 2021 г.

Избирателната активност към 16 часа - 27,20%

На 15 юли, Централната избирателна комисия обяви окончателните изборни резултати и разпределението на мандатите.  Партия "Има такъв народ" ще има 65 депутати, а ГЕРБ-СДС - 63. Парламентарната група на "БСП за България" ще бъде от 36-ма народни представители, на "Демократична България" - от 34-ма, на ДПС - от 29, на "Изправи се! Мутри вън!" - от 13.

42,19% от българите у нас са гласували на парламентарните избори на 11 юли. Това показа обобщената избирателна активност за страната, качена на сайта на Централната избирателна комисия. На редовните парламентарни избори на 4 април избирателната активност беше значително по-висока - 50,61 процента.

На предишните парламентарни избори Мика Зайкова откри заседанието на 45-то Народно събрание.

Над 75% от българите искат правителство, а не нови избори

Над 75% от българите искат правителство, а не нови избори

Близо половината обаче са скептични, че партиите ще се договорят