Новоизбраното 46-о народно събрание ще проведе първото си заседание на 21 юли 2021 г. от 9.00 часа в сградата на парламента на пл. "Народно събрание" №2. Събранието се свиква с указ на президента Румен Радев.

Първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 46-ото народно събрание това е Мика Зайкова.

На него народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се." След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове.

Партиите заседават преди първия звънец на 46-ия парламент

Партиите заседават преди първия звънец на 46-ия парламент

Предстои да бъдат създадени и парламентарните групи на партиите

В пленарната зала ще прозвучат химнът на България и химнът на Европейския съюз. Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 46-ото народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председатели на Народното събрание.

Припомняме, на предишните парламентарни избори Мика Зайкова откри заседанието на 45-то Народно събрание.