Председателят на ПГ на ИБГНИ Мая Манолова внесе законопроекти за преизчисляването на пенсиите, Комисията по ревизията, Закона за личната помощ и още четири нови проекта и проекторешения, съобщиха от гражданското сдружение "Изправи се.БГ".

В ЗИД на Кодекса за социално осигуряване се предвижда преизчисляване на пенсиите в сила от 1 септември 2021 г. Според текстовете индивидуалният коефициент на лицето ще се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. - 889,90 лв.

Вторият внесен ЗИД е за Закона за личната помощ, с който се връщат отменените в края на 2020 г. текстове. Така законът се връща във вида, в който беше приет през 2018 г. след осеммесечни протести на майките на деца с увреждания. Така вече хората с увреждания ще имат право на личен асистент и в празничните дни, събота, неделя и след 17:00 ч. в делничните дни. С промените ще бъде увеличено и заплащането на личните асистенти от октомври 2021 г., като то ще бъде с коефициент 1,4 от минималната работна заплата, а не както досега 1,2.

News.bg припомня, че още в програмната си реч за откриване на 46-то Народно събрание Корнелия Нинова обяви, че БСП вече са внесли Законопроекти по пакет от социални закони за увеличаване на доходите - преизчисляване на пенсиите и Закон за възрастните хора, втората година на майчинството да бъде една минимална работна заплата, помощ за второ и трето дете на осигурени родители, безплатни детски градини и ясли.

В първия ден Нинова даде заявка за третия мандат

В първия ден Нинова даде заявка за третия мандат

С четири приоритета и подадена ръка към служебното правителство

От ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" внесоха и проект на Решение за обща Комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите през лятото на 2020 г. и за незаконното подслушване.

Групата внася и промени, касаещи Бюрото за защита към главния прокурор, което да премине под ръководството на Министерството на правосъдието.

Бе внесен и проект на Решение за изслушване на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков и служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов относно главния прокурор Иван Гешев.

Малко по-късно от пресцентъра на Изправи се. БГ съобщиха, че са събрали 50 подписа за създаването на Комисия по ревизията. Комисията е подкрепена от народните представители от три парламентарни групи - "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Има такъв народ" и Демократична България.

Манолова посочи, че в обхвата на Комисията по ревизията влизат допълнително горските стопанства и местната власт поради множество постъпили сигнали за злоупотреби там.

Във връзка с подслушванията, Манолова заяви че целият офис на "Изправи се.БГ" е подслушван незаконно в продължение на месеци. Обещахме и че ще има Комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите през 2020 г. и на злоупотребите с подслушване на опозиционни лидери, граждани от протестите и журналисти.