На влизане в сградата на парламента преди първото заседание на новото 46-то Народно събрание, държавният глава Румен Радев изрази силна надежда да бъде съставен редовен кабинет, който да поеме отговорност

"Първо искам да поздравя народните представители и да им пожелая успех в тяхната висока и отговорна работа", започна краткото си изявление пред медиите президентът.

България не може да си позволи да пилее повече историческо време. Трябва да имаме кабинет с широка парламентарна и обществена подкрепа, категоричен бе той.

Радев не отговори на въпроса какво смята относно идеята на Мая Манолова назначения от него служебен кабинет да стане постоянен, ако не бъде приета друга управленска формация. Подчерта обаче важната роля на служебното правителство, което "започнало важни промени", които следва да бъдат продължени от новия редовен кабинет, добави той.

Основна цел пред новите народни избраници - възстановяване на парламентаризма, укрепване на държавността и създаване на закони в полза на народа, изрично подчерта Радев.

Преди три месеца отправих ясни послания към народните представители от трибуната - да възстановят парламентаризма и да работят, така че да има ефективно законодателство в интерес на обществото, коментира Радев и подчерта, че тези задачи и послания са актуални и днес.

Този път всички сме убедени, че парламентарно представителните партии трябва да поемат отговорността да съставят правителство, което да бъде с широка и обществена подкрепа, настоя Румен Радев.