Парламентарните групи се събраха преди първото заседание на 46-ото Народно събрание. Те обсъждат как точно ще бъдат разпределени местата в пленарната зала и кой ще е номинацията за председател. Предстои да бъдат създадени и парламентарните групи на партиите, съобщи bTV.

Математика: Кой колко депутати ще има в НС?

Математика: Кой колко депутати ще има в НС?

Разликата между ИТН и ГЕРБ остава 1 депутат

Някои от партиите заявиха готовност да подкрепят за председател на Народното събрание Ива Митева, която заемаше същия пост в предишния парламент. След първото заседание и сформирането на парламентарните групи очакванията са да започнат разговори и за едно бъдещо правителство.

Само преди дни Централната избирателна комисия обяви окончателните изборни резултати и разпределението на мандатите в 46-ото Народно събрание.

Окончателното разпределение на мандатите от ЦИК

Окончателното разпределение на мандатите от ЦИК

Бойко Борисов няма да е депутат

В решението на ЦИК бе и разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони.

Решението бе взето след скандал заради предварителните откази от депутатско място - такова заявление бе подадено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а и от Илко Стоянов от листата на партия "Има такъв народ", който беше избран за кмет на община Благоевград.

Разправията в ЦИК възникна по традиционния вече от 2014 г. казус за това дали един избран депутат може да се откаже от мандата си преди комисията да го обяви за такъв. Казусът е валиден при всеки един избори след практиката, наложена от Делян Пеевски. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов се позова на Решение №5 на Конституционния съд от 2001 г., според което кандидатите са избрани за народни представители от момента на избора - в този случай към 11 юли.