Предсрочните избори не излъчиха категоричен победител, проведоха се при ниска избирателна активност и явен натиск от служебното правителство срещу членове и симпатизанти на ГЕРБ. Това заяви депутатът от ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова в декларация на партията в първото заседание на 46-то Народно събрание. Тя обаче честити на първите - "Има такъв народ".

"Действията на служебния кабинет издълбаха още разделителни линии в българското общество, вместо изборите да разрешат политическата криза, те я задълбочиха и днес сме свидетели на фрагментация на политическата система и невъзможност да се конструира управление, свидетели сме на блокаж на цели системи във времена на здравни и социални предизвикателства", каза Атанасова.

Дават старт на новия парламент

Дават старт на новия парламент

Отново Мика Зайкова ще открие първото заседание

"ГЕРБ/СДС ще бъде силна и компетентна опозиция, нашият основен опонент няма да са управляващите партии, които и да са те, ще бъде хаосът и безидейността, безотговорността за държавата. За разлика от другите формации ние не разчитаме на изборния резултат, той е предизвикателство, поставено от българските избиратели, което изисква възстановяване на диалога, прекратяване на войната между институциите и сформиране на правителство, за да се справим със здравните и социалните проблеми. Загрижени сме, че в управленските приоритети на ИТН не видяхме да бъде адресирано нито едно от тези предизвикателства, колегите от ИТН бяха забравили да споменат за тези проблеми, а за нас това е симптом да се отричат очевидности и факти, които са важни не за една тактика, а за цялото ни общество - за държавата ни, сложната задача, която постави българското общество и която няма да бъде решена и в това 46 Народно събрание", анализира Десислава Атанасова.

Новите депутати се заклеха, Мика Зайкова ги призова да съставят правителство

Новите депутати се заклеха, Мика Зайкова ги призова да съставят правителство

Народът ви избра и аз разчитам на мъдростта му, заяви Зайкова

По думите й, след провала на 45-тия парламент да излъчи управление на страната, сме изправени пред възможността България да се управлява от мнозинства от интереси, няма да се носи отговорността от една отговорна партия. Вече сме били свидетели на такива правителство - на Беров и Орешарски, припомни Атанасова.

"От миналото знаем, че такъв тип правителства завършват с крах, а сметката винаги бива плащана от българските граждани, ГЕРБ/СДС няма да подкрепи такъв тип правителство, защото винаги когато сме участвали в управлението, сме държали да носим отговорност", каза още депутатът от ГЕРБ.

Румен Радев влезе в парламента с надеждата за редовно правителство

Румен Радев влезе в парламента с надеждата за редовно правителство

Партиите трябва да поемат отговорността да съставят правителство

Тя продължи, че бъдещето управление ще бъде изправено пред още един значим проблем - растящата конфронтация в българското общество; "Знаем колко трудно се работи в ситуация на високо обществено напрежение, ние ще бъдем опозиция на следващото управление, защото няма да как подкрепим неолиберална програма с акценти с приватизацията на единствената държавна банка ББР, концесията на магистралите и съкращаване на бюджетните разходи".

На тези, които се самозаблуждават, ще кажа, че това е политика с реалностите от края на миналия век, във времена, когато правителствата се опитват да оправят държавите, няма как да се подкрепи програма, когато ще бъде унищожена инфраструктурата на малкия и среден бизнес", подчерта още Атанасова. Тя е категорична, че последните два месеца в устрема да бъде унищожен ГЕРБ се е загубило време за мерките за есента.

"Най-тежките удари бяха нанесени върху здравеопазването, социалната, икономическата политика. Най-тежки удари върху здравната система заради провалена ваксинация на населението, вместо да чакаме вълна, ще бъдем изправени пред изпитания, непредвидимост и се надявам да ме опровергаете, уволняват се хора в най-важните болници в страната, разпуснат НОЩ, пенсиониран проф. Тодор Кантарджиев", изброиха от ГЕРБ.

Тошко Йорданов: Дали ще има кабинет - ясно до 10-15 дни

Тошко Йорданов: Дали ще има кабинет - ясно до 10-15 дни

Няма нищо неправилно или недемократично ако се отиде отново на избори

Партията обаче е готова за диалог и за усилия за възстановяване на изгорените мостове, не очакват да са поканени в бъдещо управление, но са водени от убеждението, че най-важното условие за демократична система е нуждата от конституционален диалог. "Наясно сме, че в демократична система, основана на плурализъм, всеки има право на различия, работата е да се възприемат всички гледни точки и да намерим линии между тях, въпреки омразата и нетърпимостта, ние депутати ще имаме силите да надскочим нивото на личните обиди, реваншизма, защото пред България има прекалено големи рискове и трудности, чието преодоляване изисква най-малкото смелост за водене на диалог, приключи речта си Десислава Атанасова.