214 депутати се регистрираха за първото заседание на 46-ото Народно събрание, а заседанието беше открито от най-възрастния депутат Мика Зайкова от "Има такъв народ".

За втори път ми се пада честта да открия заседание на парламента, това е привилегия, много съм щастлива, че съм сред вас, започна словото на Зайкова. Тя изрази надежда да види усмихнати лица и готовност от всеки от депутатите да сподели своето знание и умение в полза на България, тъй като "суверенът, народът ви избра и аз разчитам на мъдростта му".

"Искам да ви призова - нека да бъдем добри, усмихнати и конструктивни и да работим за мечтата на този народ - просперираща България, за достоен народ и член на ЕС", изтъкна още Зайкова.

Тя посочи поуките след изборите - народът ни каза нещо много важно, първо - не иска да живее повече така и иска промяна и това е следствие от резултатите на изборите, когато всички партии на промяната повишиха своя резултат, второто важно нещо, казано от народа, е, че не дава мнозинството на нито една партия, тоест "работете заедно, за да осъществите мечтата на България" и третото нещо, което народът казал чрез по-ниската избирателна активност да се захване за работа и да се спре с демократичните процедури".

Зайкова коментира още доклада на ЕК, че в България са необходими реформи в съдебната власт, главният прокурор да бъде контролиран и сменяем, съдии без конкурс и проблем с ВСС, "макар да са оставили под черта закона Магнитски".

"Ние обаче трябва да докажем, че сме правова държава", подчерта Мика Зайкова и поиска реформа в образователната система, бизнеса, пенсиите, както и дигитализация и електронни услуги, за които не помнела от 2004 г. къде са отишли 190 млн. евро.

Зайкова призова за конструктивен диалог и избор на правителство. След което новите депутати се заклеха, а тя им пожела - "На добър час" и ги призова за работа. Най-възрастният депутат без малко да забрави химна на България и Европейския химн, но си призна, че е от възрастта, след което всички в новия парламент се изправиха на крака за двата химна. Следват декларации на парламентарните групи.

Преди това служебният премиер Стефан Янев заедно с част от състава на Министерски съвет излязоха от сградата на "Дондуков" 1 и пеша се отправиха към Народното събрание. В сградата на парламента премиерът и министрите ще наблюдават официалната церемония по откриване на първото заседание на 46-ото Народно събрание.