България е в криза и проявлението на този факт е, че повече от година нямаме пълноценно управление, прието с доверие и парламентарна подкрепа и нямаме ясна формула как да съставим управление. Това заяви Христо Иванов от "Демократична България" в декларация на групата в първия ден на 46-то НС.

"Веднага трябва да започне работа по подготовката за задаващата се следваща ковид вълна, утре на председателски съвет ще се сондират колегите от другите парламентарни сили какви мерки могат да се вземат и да се създаде контактна група преди сформиране на комисии", категоричен е той.

На второ място от ДБ поставиха приемането на Плана за възстановяване и развитие, зелени политики, енергетика, отбеляза Иванов.

По думите му трябва да започне работа за бюджет, но на промяната, а не такъв, който да повтаря сегашната рамка, а да се заложи нов модел при по-голяма прозрачност да се преизчислят пенсиите, нова политика в социални услуги, отглеждане на деца, обновяването на здравеопазването.

Новите депутати се заклеха, Мика Зайкова ги призова да съставят правителство

Новите депутати се заклеха, Мика Зайкова ги призова да съставят правителство

Народът ви избра и аз разчитам на мъдростта му, заяви Зайкова

"Това, което се случва с една болница, трябва да е знак, че е крайно време за сериозен разговор, отвъд казусите за невъзможността лекарите да си вършат работата, защото така и не се е направила реформа в здравеопазването, която трябва да започне веднага", призова Христо Иванов.

Политически акцент на партията му ще е реформа в изборния закон, диалог с българите в чужбина, законодателен процес, в който да участват всички групи, да се елиминира лобизмът, както и приоритет България да се фокусира върху целите на ООН, както и решение на въпроса със Северна Македония и да станем членове на европейското семейство.

Кризата в България не е проблем на аритметично отношение на партиите в този парламент, а е криза заради корупционния модел в България, който има корени в тоталитарния режим и влияние на службите, той е инкрустиран в Сарайския модел и има най-върховото си проявление сега, решението на този проблем като системен проблем е реалният отговор на това как България да излезе от кризата, анализира съпредседателят на ДБ. Той припомни няколко факта - представители да се срещат с Ердоган, което "е израз на разклащането на българския суверенитет по време на предизборна кампания, когато в България не се говори за присъединяване към Шенген, когато най-близките ни съюзници приемат интервенция на хора по закона Магнитски, след това се снимат с човек, по тези санкции..."

Тошко Йорданов: Дали ще има кабинет - ясно до 10-15 дни

Тошко Йорданов: Дали ще има кабинет - ясно до 10-15 дни

Няма нищо неправилно или недемократично ако се отиде отново на избори

"Това показва, че пълноценната българска държавност е много зле, трябва да намерим сили да започнем да решаваме този проблем, да укрепваме суверенитета и да укрепяваме републиката", каза той.

Христо Иванов посочи и приоритетите: оздравяването на сектор сигурност, лустрация, енергийния суверенитет, строене на тръба на Путин, вместо инвестиции, модернизация на армията, платформа за трансформация на цели сектори от сигурността, икономиката и образованието, електронно управление, не на последно място съдебна реформа.

"Гешев не смее да се появи тук, надявам се, че е следствие на това, че се подготвя да си подаде оставката, трябва смела съдебна реформа, конституционна", заяви Христо Иванов. Той обясни, че от ДБ няма да внесат законопроект, а ще се инициира дебат. "Ще се поканят всички политически сили да се дебатира и всеки да изложи визията за съдебна реформа. "Нека се започне с юридическото образование, но не можем да си затваряме очите за състоянието на прокуратурата, че КПКОНПИ е бухалка", избори Иванов.

Акцентът на партията му: "Това трябва да се формира, затова ние по тези приоритети ще говорим с всички, защото Конституцията слага "народен представител" и "съвест" в едно изречение - затова ще водим диалог без комплекси с всяка една парламентарна група и защото вярваме, че всеки тук е патриот".

"Диалогът е с тези, които гледат в една посока, и с опонентите, ще се търси формула за управление за дълбоката промяна и трансформацията, което да даде нова страница на България", заключи Христо Иванов.

В първия ден Нинова даде заявка за третия мандат

В първия ден Нинова даде заявка за третия мандат

С четири приоритета и подадена ръка към служебното правителство