Ива Митева е възложила два одита - за ремонта на станцията, която използва Народното събрание във Велинград и за възнагражденията на служителите в Народното събрание. Тя е уведомила президентския съвет, че народните представители не може да заседават в сградата на Партийния дом, защото няма система за озвучаване, няма система за гласуване и тече ремонт в половината сграда.

Запитана как би коментирала, че е избрана от гласовете на ДПС и дали е имало предварителни разговори за това, Ива Митева заяви, че става дума за гласуване. Никой не може да спре народните представители да гласуват, защото в крайна сметка за това са избрани - да бъдат в сградата, да гласуват, "като това е редно и достойно", аргументира се Митева.

Десислава Атанасова не разбира нуждата от Комисия по ревизия – 2

Десислава Атанасова не разбира нуждата от Комисия по ревизия – 2

Нали разчитаха уж на служебното правителство

На въпрос на News.bg дали я притесняват гласовете "въздържал се", гласували за нейната кандидатура, Ива Митева заяви: "Не, напротив, радват ме гласовете "въздържал се". Биха ме притеснили, ако бях "против", но тъй като са въздържали се аз разчитам този знак, който ви казах, а не знак срещу кандидатурата като такава.".

Тя обясни, че основните въпроси, които се повдигнали са свързани с работата на Народното събрание, работата по действащия правилник на 45-то НС, как да се организират комисиите и как да се гледат законопроектите. Взехме решение, че започваме да пишем нов правилник, като до вторник трябва да бъде готов, каза Митева в отговор на въпрос на News.bg.

Депутатите от ГЕРБ и ИТН не се включиха в общата снимка за 46-ото НС

Депутатите от ГЕРБ и ИТН не се включиха в общата снимка за 46-ото НС

От ГЕРБ решението им било спонтанно

Според нея може да се помисли за допълнителни глоби в правилника, но и не бива да се злоупотребява с това. Трябва да започне да се спазва правилникът на Народното събрание, трябва да се прилагат всички възможности и санкции да се прилагат по правилник, за да се внесе ред в залата, каза още тя.

За да не се бърза с приемането на законите, трябва да има период, в който те да се гледат само в комисия и след това да влизат само в пленарна зала, поясни Митева. В момента в правилника е отменен спадащият кворум, може и само лично да се гласува, което предполага комисиите да не бъдат в един и същи ден, уточни Ива Митева.

Внимателно трябва да помислим, знаем нагласите на обществото, биха обвинили депутатите, че не работят, посочи Митева.

Тя иска комисиите да работят усилено, внимателно да се уреждат текстовете, а не да има приемане на закони за по една нощ.

Всеки в залата е свободен да гласува както намери за добре, каза и заместник-председателят на парламента Виктория Василева в отговор на въпрос как приема подкрепата от ДПС към избора за председател на Народното събрание. Председателският съвет се съсредоточи върху непосредствените задачи на НС - конституирането на комисиите и правилника на Народното събрание. Оттам насетне можем всеки един ден да бъдем викани на председателски съвет и да вземем всякакви решения, очаква Василева.

Тя е оптимист за излъчване на работещо правителство още с първия мандат.

За Ива Митева по парламентарни групи депутатите гласуваха:

Има такъв народ - 63 "за"

ГЕРБ/СДС - 62 "въздържал се"

БСП - 1 "против" и 34 "въздържал се"

Демократична България - 34 "за" и един "въздържал се"

ДПС - 28 "за" и един "въздържал се"

ИБГНС - 13 "за"