Общинските съветници Яна Тодоранова и Тома Белев от името на групата на "Демократична България" внесоха доклад, с който настояват Столичният общински съвет да вземе отношение, по случая със спортния комплекс в Бояна.

Припомняме, по-рано днес жителите на квартала заявиха, че са готови на протестни действия срещу спортния проект на футболиста Даниел Боримиров. От своя стана, той заяви, че жителите ако са искали, са могли да внесат жалба.

Съветниците от "Демократична България" настояват СО да прекрати договора за наем, ощетяващ обществения интерес. Да разпореди на главния архитект на район "Витоша" да преразгледа и отмени свое Разрешение за строеж. Да проведе обществени консултации с жителите на кв. "Бояна" за развитието на спортната база в кв. 208а, м. "Гърдова глава"".

През март 2019 г. без обществено обсъждане Столичният общински съвет (СОС) взема решение за директно отдаване под наем от Столичния кмет на единствения останал в кв. "Бояна" терен, публична общинска собственост. Договорът за наем е сключен срещу символична месечна сума, за 10 години, с частен клуб, на който е дадено правото да се разпорежда с терена практически без ясни условия, които да защитят публичния интерес. Към днешна дата, след издадена от главния архитект на район "Витоша" виза за строеж, на терена всеки момент ще започне изграждането на три нови сгради (едната двуетажна), футболни игрища, тенис кортове и паркинг. За да защитят значимото за квартала пространство, граждани от Бояна излизат на протест срещу разпореждането с публичен общински имот, без да е направена каквато и да било консултация с общността. Те посочват и ред нарушения на закона при сключване на договора за наем и при издаване на разрешението за строеж.