Над 50 хил. клиенти на НАП са направили справка за здравно-осигурителния си статус.
Това съобщи Боряна Георгиева - директор на дирекция „Осигуряване" в НАП по повод началото на данъчно-осигурителната кампания на приходната агенция.

29 829 лица са подали декларация номер 7. Припомняме, декларация номер 7 се подава от трайно безработни лица.

Над 350 хил. лица са самоосигуряващи се, уточни Боряна Георгиева. Над 30 са подадените декларации за корпоративно облагане по електронен път, каза още тя.

Тези, които подадат декларация по електронен път могат да ползват 1% облекчение. За да се ползва тази услуга, лицата трябва да имат електронен подпис, уточни Георгиева.

Друга новост е, че от февруари подаването на декларация за данъка върху доходите на физическите лица вече ще става и със специален баркод по интернет. „Апелираме към ползването на тази услуга", каза Боряна Георгиева.

16 347 са подадените декларации за данъка върху доходите на физическите лица. Тези, които подадат декларацията до 10 февруари, ще ползват облекчение от 5%, припомнят от НАП.

641 декларации от физически лица са подадени по интернет до момента, 94 декларации са подадени за ползване на облекчения за млади семейства, каза още Георгиева.
23 са декларациите за заеми.
Това е новост, въведена от тази година, след като през 2009 г. проверки на приходната агенция показаха, че бизнесмени си купуват „Бентли" със заеми от приятели.

Към този момент са подадени 1338 годишни отчети за дейността, каза Георгиева, която припомни, че тези отчети заместват досегашните годишни финансови отчети.

От НАП припомнят, че срещу около 300 лв. лицата с прекъснати здравноосигурителни права могат да ги възстановят. Тази сума се внася, ако лицето не си е плащало вноските поне 3 години.

От 1 февруари тази година всички български граждани ще могат да проверяват здравния си статус само в страницата на НАП. До сега тази информация се проверяваше чрез информационната система на НОИ.

Проверката на здравния статус ще става по същия начин както и до сега. От тази година лицата, които сами внасят здравноосигурителните си вноски и не са регистрирани като самоосигуряващи се дължат месечно 16,80 лв. за здравни вноски. Те се внасят до 10-о число на месеца.

Друга новост от тази година е, че всички самоосигуряващи се лица, съдружници в търговски дружества, плащат осигурителни вноски в компетентната териториална структура на НАП по ЕГН, а не както беше до сега по Булстат номер.

Плащането на осигурителни вноски става само по банков път, с пощенски запис, заплащане към бюджета или по интернет.

От НАП припомнят още, че от 1 януари минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица е 420 лв., а минималният месечен размер на осигурителният доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители е 240 лв.