Апелативният специализиран наказателен съд започва разглеждането на делото за терористичния акт на летище "Сарафово" като втора инстанция на 9.06.2021 г. Това съобщиха от прокуратурата.

News.bg припомня, че в атентата бяха убити 7 души: 1 българин - шофьора на автобуса Мустафа Кьосов на 36 години семеен с 11 годишно дете от село Юруково, 5 израелски туристи от Ришон ле Цион, Петах Тиква, Акра и атентатора, ранени са 35 души, 4 много тежко, 18 тежко и останалите леко ранени.

Една по-леко ранените бе българка - служителка на туристическата фирма "Ортана", посрещаща израелците. Освен 3-мата най-тежко ранени израелци всички останали 32 са върнати незабавно в Израел със специален израелски самолет без да са надлежно разпитани от българските власти.

Израел приветства задочните присъди за атентата на "Сарафово"

Израел приветства задочните присъди за атентата на "Сарафово"

Позиция на Тел Авив

Подсъдими задочно са двама ливански граждани - Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които вече пета година се издирват с червена бюлетина на "Интерпол". И до сега няма напредък по издирването им. Те са привлечени задочно в наказателния процес и са обвинени като помагачи на самовзривилия се Мохамед Хасан ел Хюсейни.

Въпреки усилията на Интерпол, Европол, всички западни разузнавателни служби и на израелските спецструктури и до днес те не могат да бъдат доставени на българското правосъдие, за да бъдат съдени редовно.

Доживотен затвор за атентаторите от Сарафово, задочно

Доживотен затвор за атентаторите от Сарафово, задочно

Шест жертви и атентаторът загинаха на 18 юли 2012 г.

На 21.09.2020 г. Специализираният наказателен съд наложи най-тежките наказания по българското законодателство - "доживотен затвор без право на замяна" на двамата подсъдими за съучастие в организирането на атентата ливански граждани Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Рекордни за българското правосъдие обезщетения за общо над 100 млн. лв. бяха присъдени на близките на загиналите и на пострадалите при атентата.