Обвинителният акт за атентата в Сарафово ще влезе в спецсъда до 15 юли. Това са очакванията на главния прокурор Сотир Цацаров, който не бе подминат от темата по време на пресконференцията, дадена в Бургас.

Главният прокурор беше в морския град, за да провери на място работата на прокуратурата след скандалната престрелка в курорта „Слънчев бряг”, когато Димитър Желязков – Митьо Очите беше тежко ранен, а негов охранител – убит.

По Митьо Очите стреляли не заради парко-, а заради наркомясто, призна прокуратурата

По Митьо Очите стреляли не заради парко-, а заради наркомясто, призна прокуратурата

По случая са разпитани са 84 свидетели

Припомняме, на 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.

Сотир Цацаров днес уточни, че тъй като се отнася за престъпление против републиката - тероризъм, обвинителният акт ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд.

В момента всички действия по разследването са приключили и се извършва предявяване на разследването. Наблюдаващият прокурор разполага с 30 дни за изготвяне на обвинителен акт.

През 2013 година за свързани с атентата бяха идентифицирани Мелиад Фара, австралийски гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан, канадски гражданин.

През 2014 година главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че по делото за атентата има нови разкрития и обстоятелства, които водят до установяване на самоличност на пряко участвало лице, което до момента не е било известно.