Стрелбата от 8 юни в курорта, при която тежко бе ранен Димитър Желязков – Митьо Очите и убит охранителя Александров е следствие на спор за територия, която е източник на доходи от престъпна дейност.

След като първоначално МВР твърдеше, че престрелката е заради спор за паркомясто, днес главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция потвърди тезата за битка между криминални групи.

На пресконференцията в Бургас стана ясно, че са повдигнати обвинения срещу двама души - Радослав Димитров и Георги Иванчев за опит за убийство на Димитър Желязков – Очите.

И двамата са стреляли по Очите и са го уцелили. Те са арестувани вчера в късните часове на деня. С това обвиняемите по делото стават трима. Това обяви в Бургас зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. 

Георги Иванчев стрелял с „Макаров” със заличени номера. Той е произвел 3 изстрела към Очите в жизненоважни органи на тялото - два в гърдите и един в коремната област. Той опитал да умъртви Очите, като престъплението е недовършено по независещи от него причини. Един от проектилите е заседнал в носената от Очите бронежилетка.

Радослав Димитров също е произвел три изстрела към Димитър Желязков - два в ляво и дясно рамо с проникване на проектилите в тялото, като единият от тях е засегнал белия дроб, третият куршум е засегнал дясното бедро.

"Ако не е била навременната помощ на лекарите, Очите е щял да почине", каза Сарафов.

По случая са разпитани са 84 свидетели, извършени са 8 обиска, 7 претърсвания и изземвания, назначените експертизи са 37, като за кратък срок са изготвени 6 от тях.

МВР "затваря" комплекса "Слънчев бряг" със строг контрол на вход и изход

МВР "затваря" комплекса "Слънчев бряг" със строг контрол на вход и изход

Означава да има строг пропускателен режим

Няма политически чадър върху Димитър Желязков-Очите и криминалните групировки в региона, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова, която също се намира в Бургас.

По думите й това не означава, че не може да има индивидуални случаи, които ще бъдат проверявани.

Към всеки, който извършва престъпление - ще бъдем еднакво безкомпромисни, добави Румяна Бъчварова.