Ден-два след атаката на летище Сарафово един сочените за помагачи на основните обвиняеми за бомбата е получил 500 щ.д., пише "24 часа". Това разказа пред Спецсъда Стоян Стоянов, собственик на финансова къща във Варна.

Припомняме, взривът на летище Сарафово стана на 18 юли 2012 г. Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фарах са основните задочно обвиняеми за помагачество на атентатора Мохамед Хасан Ел Хюсейни.
Тогава терорист се взриви до автобус с израелски туристи на летището в Бургас. Загинаха българският шофьор Мустафа Кьосев и петима израелски туристи. Над 40 души бяха ранени. Хасан ел Хадж Хасан и Мелиад Фарах до днес са в неизвестност.

Терористи удариха бургаското летище

Терористи удариха бургаското летище

Взривен е автобус с израелски туристи. Шестима души са загинали, ранените са около 30, някои, от които тежко. Районът е отцепен, летището затворено. Израелски източници твърдят, че атентатът е предизвикан от самоубиец, опасан с експлозиви. От взривната вълна са пострадали още спрели наоколо автобуси на паркинга на летището.

"Моя служителка се усъмни, защото мъжът, който се представи като Ралф Уилям Рико, искаше да си вземе парите с шофьорска книжка, издадена в САЩ", добави Стоянов.

За атентата в "Сарафово" прокуратурата не може да обвини "Хизбула", обяснява Цацаров

За атентата в "Сарафово" прокуратурата не може да обвини "Хизбула", обяснява Цацаров

Прокуратурата обвинява лица, а не организации

Собственикът на финансовата къща се обадил на свой приятел в ДАНС и разказал за странностите. По думите му Рико бил на разпит, но няма спомен дали е бил задържан. Според прокуратурата с името Ралф Уилям Рико се е подвизавал съучастникът на камикадзето Хасан ел Хадж Хасан.

След това Хасан, който по националност е ливанец, тръгнал с такси от Варна за Русе, за да отпътува към Букурещ.

Друг от разпитаните свидетели - Милен Вълков, който е шофьор на ТИР, намерил фалшивата шофьорска книжка на Рико. Тя била изхвърлена в крайпътна кофа за боклук.

Делото за атентата  в "Сарафово" започна по същество

Делото за атентата в "Сарафово" започна по същество

В първия ден стана ясно, че до 18-и юли 2012-а мерките за сигурност и достъпът до летището са били изключително либерални

Ден след атентата Вълков спрял с камиона си на отбивка край Цар Калоян. Случайно пред очите му попаднал документа. Взел го от коша и го занесъл на полицаите в управлението в Цар Калоян. По-късно му обяснили, че тази шофьорска книжка била ползвана от съучастника на камикадзето на летище Сарафово.

100 млн. лева обезщетение искат наследниците на пострадалите от атентата в Сарафово
Обновена

100 млн. лева обезщетение искат наследниците на пострадалите от атентата в Сарафово

Отхвърлиха искането за граждански ответник по делото да призоват военното крило на "Хизбулла"