"Прокуратурата повдига обвинение спрямо конкретни лица. Ние не обвиняваме организации, държави, движения, независимо от това дали те биха били квалифицирани като прогресивни или терористични." Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров относно публикация в израелски медии, че българската прокуратура не е обвинила "Хизбула" за атентата в "Сарафово".

Прокуратурата не е обвинила "Хизбула" за атентата в "Сарафово"

Прокуратурата не е обвинила "Хизбула" за атентата в "Сарафово"

В обвинението не се посочвало и "терористична атака", сигнализира израелска медия

Припомняме, в началото на месец февруари израелското издание The Jerusalem Post публикува материал, според който прокуратурата на Република България не е повдигнала обвинение спрямо "Хизбула" за бомбената атака през 2012 година на летището в "Сарафово", при която загинаха 5 израелски граждани и един българин. Според израелското издание "Хизбула" въобще не се посочва в обвинението, в обвинителния акт нямало и "престъпление, свързано с тероризма, или "действащи като част от терористична организация", а вместо това се правила кратка препратка към раздел от Наказателния кодекс относно нарушаване на обществения ред. Изводът - терористичната организация не седи зад атентата, понеже името ѝ не присъства в обвинението.

Цацаров коментира информацията - "Извършителите са физически лица и такава е логиката на наказателното право. Всичко останало са въпроси на външна политика."

Припомняме и че от "Хизбула" отхвърлиха обвиненията, че организацията седи зад атентата от 18 юли 2012 година в Бургас.

Делото за атентата  в "Сарафово" започна по същество

Делото за атентата в "Сарафово" започна по същество

В първия ден стана ясно, че до 18-и юли 2012-а мерките за сигурност и достъпът до летището са били изключително либерални