Прокуратурата на Република България не е повдигнала обвинение спрямо "Хизбула" за бомбената атака на летището в "Сарафово", Бургас, през 2012 година, при която загинаха 5 израелски граждани и един българин, а други 32 израелци бяха ранени. Това пише израелското издание The Jerusalem Post.

Според изданието прокуратурата вместо това е повдигнала обвинение спрямо двамата мъже, за които се твърди, че са участвали в атаката като терористи, които обаче са действали без връзка с "Хизбула".

Доказателства срещу атентаторите на летище Бургас няма

Доказателства срещу атентаторите на летище Бургас няма

Адвокатът на обвинения категоричен, че атентатът няма връзка с "Хизбула"

"Хизбула" въобще не се посочва в обвинението. В обвинителния акт нямало и "престъпление, свързано с тероризма, или "действащи като част от терористична организация", а вместо това се правила кратка препратка към раздел от Наказателния кодекс относно нарушаване на обществения ред, допълва изданието.

Близки до делото източници на The Jerusalem Post разказали, че българският прокурор е посочил, че няма съществени доказателства за участието на "Хизбула" в атаката, никой не предоставил такива доказателства.

Това обаче било в пряко противоречие с доказателствата по делото, установени след атентата. Вътрешният министър на България (бел. р. - тогава вътрешен министър беше Цветан Цветанов) заявил след инцидента, че властите в страната са установили, че двамата обвиняеми са били членове на "Хизбула". Цветанов заявил и че имало данни, показващи и връзка между "Хизбула" и двамата обвиняеми.

Делото за атентата  в "Сарафово" започна по същество

Делото за атентата в "Сарафово" започна по същество

В първия ден стана ясно, че до 18-и юли 2012-а мерките за сигурност и достъпът до летището са били изключително либерални

По делото за атаката от 2012 година задочно са подсъдими Малиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан - граждани на Австралия и Канада. Към момента двамата все още се издирват от Интерпол.

Процепът по делото започна на 17 януари тази година. По делото бяха разпитани редица свидетели.

Прехвърлят делото за атентата в Сарафово на Бургаския съд

Прехвърлят делото за атентата в Сарафово на Бургаския съд

Единият адвокат е поискал отлагане поради семейни причини