Няма доказателства срещу извършителите на атентата на бургаското летище, съобщава БНР.

В атаката отпреди 5 години загинаха петима израелски туристи и българският шофьор Мустафа Кьосов.

Служебният адвокат на обвиняемия Хасан Ел Хадж Хасан Радослав Николов заяви, че доказателства срещу клиента му няма. Обвинени за атентата са ливанският емигрант в Канада Хасан ел Хадж Хасан и ливанецът с австралийско гражданство Мелиад Фарах.

5 години от атентата в Сарафово

5 години от атентата в Сарафово

Загинаха петима израелски туристи и български шофьор

Разследването на терористичния акт в бургаския квартал Сарафово продължи четири години. Повече от година съдебния процес не може да започне в Специализирания наказателен съд в София.

Ход на мегапроцеса се очаква да бъде даден след разпоредителното дело на 19 декември, обясни адв. Николов.

Той увери, че най-късно през януари ще започне съдебното следствие. Николов информира, че обвинителният акт е 100 страници, а материалите по делото - 83 тома или 24 000 страници.

Прехвърлят делото за атентата в Сарафово на Бургаския съд

Прехвърлят делото за атентата в Сарафово на Бургаския съд

Единият адвокат е поискал отлагане поради семейни причини

"Обвинението е, че умишлено е направил опит да умъртви повече от две лица - изброени са всички пострадали. Следващото обвинение е, че, чрез взрив, осъществен чрез самоделно взривно устройство, умишлено е унищожил и повредил имущество със значителна стойност", изброи обвиненията на Хасан служебният му защитник.

Николов обясни, че по делото има впечатляващи експертизи, каквито в България не могат да бъдат видени другаде. Такава е 3D техническата ситуационна експертиза, направена в САЩ, която показва разположението на всеки един от израелските туристи, както и това на терориста в района около взривения автобус. Свършена е огромна по обем работа, изискани и получени са 22 международни справки от 13 държави. Преки доказателства,че Хасан Ел Хадж Хасан е съучастник в атентата няма, изтъкна още адв. Николов.

Година делото за атентата в Сарафово не може да тръгне

Година делото за атентата в Сарафово не може да тръгне

Ще разпитват израелците 5 години след атентата

"От самото начало, от момента, в който съм се запознал с делото, аз съм напълно наясно, че "Хизбула" нямат нищо общо. Историята за "Хизбула" беше едно изявление на един политик, което се оказа неподкрепено с абсолютно нито едно доказателство по делото, единствено с някакви предположения, вероятно лично негови", обясни Николов и добави, че Хасан Ел Хадж Хасан е свързван с извършването на това престъпление предвид неговото движение в България на определени дати, които съответстват на извършения атентат и също така предвид това, че за него има някакви доста косвени доказателства във връзка с изработването на едни документи.

100 млн. лева обезщетение искат наследниците на пострадалите от атентата в Сарафово
Обновена

100 млн. лева обезщетение искат наследниците на пострадалите от атентата в Сарафово

Отхвърлиха искането за граждански ответник по делото да призоват военното крило на "Хизбулла"

"Оттам нататък няма никакви доказателства. Искам да уточня, че засега това е моето мнение. Засега е минала единствено само фазата на досъдебното производство. Същинското производство е в съдебна фаза", категоричен е Николов.