Спецсъдът ще разпитва израелци навръх злощастната годишнина от атентата на летище "Сарафово".

Припомняме, че на 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, пристигнали на летището, стана обект на терористичния акт. Загинаха израелски граждани и шофьорът на автобуса Мустафа Кьосов, който е български гражданин. Десетки бяха ранените.

За атентата са обвинени Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които обаче все още не са издирени. Те ще бъдат съдени задочно.

Две съдийки поемат делото срещу атентаторите от "Сарафово"

Две съдийки поемат делото срещу атентаторите от "Сарафово"

Процесът ще е задочен, тъй като от обвинените един е загинал, другите са в неизвестност

Делото все още не е стартирало в Спецсъда, но се очаква през юни най-сетне да бъде даден ход. Затрудненията са породени от факта, че всеки един от пострадалите или близки на загиналите трябва да бъде призован и да бъде запознат с процесуалните си права.

Междувременно стана ясно, че 7 израелски граждани вече са си закупили билети и възнамеряват да пътуват за България около 18 юли, когато се навършват 5 години от атентата. Ако делото вече е стартирало, съдебният състав в София ще пътува до Бургас, където да ги разпита. За останалите пострадали и близки на загиналите възможностите са да бъдат разпитани чрез видео-конферентна връзка или пък спецмагистратите да пътуват до Израел за разпитите.

За четвърти път делото за атентата в "Сарафово" не тръгна

За четвърти път делото за атентата в "Сарафово" не тръгна

Загатнато бе, че може да стартира тук, а да продължи в Израел

Така пет години след кървавия атентат на летище "Сарафово" съдебният състав, който разглежда делото ще разпита част от израелците.

Нито един израелски гражданин не се яви на днешното заседание. Липсваше и адвокатът им - Яков Ранд. Спецмагистратите уведомиха, че все още не е изпълнена процедурата по предоставяне на правомощия на израелския адвокат Яков Ранд за упражняване на адвокатска професия в България.

Бащата на българския гражданин Мустафа Кьосов- шофьор на автобуса, присъства на заседанието. Стана ясно, че той ще заведе иск за неимуществени вреди в размер на 500 000 лв. Съдът обаче ще се произнесе на следващото заседание, когато се очаква делото да тръгне.

Разследването на атентата в „Сарафово” е приключило

Разследването на атентата в „Сарафово” е приключило

До месец внасят обвинителния акт в Специализирания съд

В залата се явиха прокурорите Калина Чапкънова и Красимир Тренчев. Чапкънова водеше разследването и бе командирована от Бургас, със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров. Двамата представители на държавното обвинение заявиха становището си, че делото трябва да се отложи заради процесуални пречки. На такова мнение бяха и адвокатите на обвиняемите.

Делото бе отложено за 19 юни.