Днес се навършват 5 години от атентата на бургаското летище Сарафово, при който терорист се взриви до автобус с израелски туристи, при което загинаха петима израелци и българският шофьор на автобуса Мустафа Кьосов.

Годишната ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония пред издигнатия мемориал на летището. Тази вечер там ще бъдат поднесени венци и цветя, каза председателят на организацията на евреите "Шалом" в Бургас Сабетай Варсанов пред БНР.

Година след внасянето на обвинителния акт в Специализирания наказателен делото "Сарафово" все още не е започнало по същество. Причините - незъзможността да бъдат призовани всички пострадали и наследниците на загиналите израелски граждани.

Прехвърлят делото за атентата в Сарафово на Бургаския съд

Прехвърлят делото за атентата в Сарафово на Бургаския съд

Единият адвокат е поискал отлагане поради семейни причини

В началото на юли, когато делото беше отложено за пореден път, връзка не беше установена само с трима от пострадалите израелски граждани. Те ще се търсят с посредничеството на Министерството на правосъдието и "Евроджъст".

През тази година на процедурно буксуване единственият, който неизменно беше в съдебната зала, беше Ахмед Кьосов, баща на загиналия при атентата шофьор.

Подсъдими по първото дело за тероризъм в България задочно са Мелиад Фара и Хасан Ал Хадж Хасан. Те са обвинени в помагачество на атентатора самоубиец и се издирват от "Интерпол".

Пореден опит за старт на процеса ще бъде направен на 20 септември.

Година делото за атентата в Сарафово не може да тръгне

Година делото за атентата в Сарафово не може да тръгне

Ще разпитват израелците 5 години след атентата