Делото за атентата на летище "Сарафово" ще започне в Бургас. Това стана ясно на днешното заседание в Специализирания наказателен съд, на което се очакваше най-после процесът да тръгне.

Това е поредният фалстарт на делото. Едната причина за отлагането е, че адвокат Красимира Михайлова, която заедно с израелския адвокат Яков Ранд представлява израелците, не се яви за заседанието. Адвокат Михайлова е изпратила молба по факса на съда, в която иска да не се дава ход на делото поради внезапно възникнали причини от семеен характер.

Година делото за атентата в Сарафово не може да тръгне

Година делото за атентата в Сарафово не може да тръгне

Ще разпитват израелците 5 години след атентата

Втората причина за отлагането е, че има още трима израелци, които все още не са призовани. Ако при това положение бъде даден ход на делото, това би нарушило правата им.

За четвърти път делото за атентата в "Сарафово" не тръгна

За четвърти път делото за атентата в "Сарафово" не тръгна

Загатнато бе, че може да стартира тук, а да продължи в Израел

Делото бе отложено за 18 юли. Заседанието ще се проведе в Окръжния съд в Бургас. Съдът определи още две заседания - за 19 и 20 юли. В Бургас се очаква да започнат и разпитите на израелците, част от които ще пристигнат за годишнината от атентата.

Припомняме, на 18 юли в 17:23 часа на паркинга на летище Сарафово в Бургас е извършен атентат срещу три автобуса с израелски туристи, които е трябвало да се превозят до хотел "Хризантема" в Слънчев бряг. Взривът поразява тежко единия автобус и засяга другия паркиран до него. 

В атентата са убити 7 души: 1 българин - шофьора на автобуса Мустафа Кьосов на 36 години семеен с 11 годишно дете от село Юруково, 5 израелски туристи от Ришон ле Цион, Петах Тиква, Акра и атентатора, ранени са 35 души, 4 много тежко, 18 тежко и останалите леко ранени.

Една по-леко ранените е българка - служителка на туристическата фирма "Ортана", посрещаща израелците. Освен 3-мата най-тежко ранени израелци всички останали 32 са върнати незабавно в Израел със специален израелски самолет без да са надлежно разпитани от българските власти.

Делото се гледа задочно, тъй като то е срещу канадския гражданин Хасан ел Хадж Хасан и австралиеца Мелиад Фара. Българската страна направи многократни усилия двамата обвиняеми да бъдат екстрадирани и изправени на съд у нас, но без успех. Делото е в 80 тома.