След четири години разследване обвинителният акт за атентата на бургаското летище „Сарафово“ вече е факт. Прокуратурата е внесла обвинението в Специализирания наказателен съд днес, 15 юли – само три дни преди годишнината от нападението с бомба.

Делото обаче ще се гледа задочно, тъй като то е срещу канадския гражданин Хасан ел Хадж Хасан и австралиеца Мелиад Фара.

Българската страна направи многократни усилия двамата обвиняеми да бъдат екстрадирани и изправени на съд у нас, но без успех. В понеделник се очаква делото да бъде разпределено, а след това и прокуратурата да даде повече подробности за обвинителния акт.

Още преди месец главният прокурор Сотир Цацаров обеща обвинението до 15 юли да влезе в съда, а миналата седмица президентът Росен Плевнелиев обяви това и в рамките на посещението у нас на израелския му колега.

Продължилото близо четири години разследване първо се водеше от следователи от Националната следствена служба, а след това беше прехвърлено изцяло на Бургаската окръжна прокуратура. Законодателна промяна обаче прехвърли разследването на престъпленията по Глава 1-ва от Наказателния кодекс, сред които е и тероризма, на Спецпрокуратурата, затова и обвинителният акт бе внесен в специализирания съд.

Доказателствата по делото са събрани в 80 тома. Това са показания на близо 170 свидетели и експертизи, изготвени от 16 вещи лица.

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, стана мишена на терористична атака. В кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.

Като фактически извършител на атентата бе установен роденият през 1989 г. Мохамад Хасан Ел Хюсеини с ливанско и френско гражданство.
Той е бил член на групата, участвала в извършването на нападението, включваща и установените по-рано и австралиеца Мелиад Фарах и канадския гражданин Хасан Ал-Хадж Хасан, които бяха включени в Списъка на физическите лица, юридическите лица, групите и организациите, спрямо които се прилагат мерките по Закона за мерките срещу тероризма