Президентът Росен Плевнелиев заяви, че има уверенията на главния прокурор на България, че извършителите на терористичния атентат на летище „Сарафово” ще бъдат изправени пред съда.

Това стана по време на съвместна пресконференция с гостуващия в София президент на Израел Реувен Ривлин.

Плевнелиев заяви в словото си след проведената среща с израелския президент, че трагедията от Летище Сарафово ще остане в сърцата на българите и е въпрос на дни извършителите да бъдат изправени пред съда.

Изразяваме нашето преклонение пред паметта на жертвите и споделяме болката на техните семейства, близки и роднини. Двете държави прилагаме и действаме заедно, полагаме всички усилия, така че подобни трагедии да не се повторят. Никой от нас няма да се успокои, докато не бъдат изправени пред съда тези, които извършиха, но и тези които мотивираха атентата в Сарафово през юли 2012 г.”, посочи Плевнелиев.

Израелският президент предпазлив за газови доставки от Израел

Израелският президент предпазлив за газови доставки от Израел

Въпросът ще бъде обсъден на среща на правителствено ниво

В отговор на журналистически въпрос, свързан с готовността на страната ни за терористичен акт, президентът Плевнелиев припомни, че в първите часове на шока на мястото на трагедията – са били както той, така и министър-председателят и още десетина министри.

„Въпреки че мерките за сигурност в минутите след терористичен акт не позволяват на държавния глава, на министър-председателя, ние го направихме от сърце и бяхме там от сърце, за да помогнем на нашите най-добри приятели в един труден и тежък момент, който изстрадахме заедно”, посочи Плевнелиев. Президентът сподели още, че той и министър-председателят са били в болницата, където са се срещнали с пострадалите.

„Държавата Израел реагира мигновено като изпрати самолети и екипи. Заедно постигнахме чудо като от една страна делото на терористите не успя – не ни уплашиха, а напротив скрепиха нашата дружба”, коментира държавният ни глава.

„Тези терористи ни сплотиха, за да тръгнем по техните следи и колкото и да са креативни, колкото и да са маскирани, двете държави заедно с помощта на Световната антитерористична коалиция, техните служби и техните правораздавателни органи – ние знаем кои са извършителите и ще ги изправим пред съда”, заяви Плевнелиев, като добави, че са известни и тези, които стоят зад извършителите и те също ще бъдат изправени пред съда.

Заедно показахме, че можем да се изправим срещу тази трагедия, научихме уроците си. България бе държавата, която инициира всички държави членки да получат пълната информация от нас какво се случи, кой го причини, кои са терористите и кои стоят зад тях”, каза още президентът Плевнелиев.

„Днес ние сме по-готови, по-силни и по-подготвени заедно, но никой не е имунизиран срещу терористична атака. Тя може да се случи във всеки момент във всяка точка на света, само заедно можем да се противопоставим на тероризма”, заяви Плевнелиев.

„Всички ние заедно трябва да заявим, че яростно ще се борим срещу терора навсякъде, където те се опитват да достигнат, и навсякъде, където те се опитват да се укрият”, заяви от своя страна Ривлин.

Припомняме,  в средата на юни месец главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че разследването на атентата е приключило и до 15 юли обвинителният акт ще бъде внесен в съда.

На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, стана мишена на терористична атака. В кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.

Като фактически извършител на атентата бе установен роденият през 1989 г. Мохамад Хасан Ел Хюсеини с ливанско и френско гражданство.
Той е бил член на групата, участвала в извършването на нападението, включваща и установените по-рано и австралиеца Мелиад Фарах и канадския гражданин Хасан Ал-Хадж Хасан, които бяха включени в Списъка на физическите лица, юридическите лица, групите и организациите, спрямо които се прилагат мерките по Закона за мерките срещу тероризма