Третата среща на правителствено ниво между България и Израел ще събере правилните хора, които ще обсъдят въпроса за евентуални доставки на газ от Израел.

Това каза президентът на Израел Реувен Ривлин по време на съвместна пресконференция с българския държавен глава Росен Плевнелиев, по чиято покана Ривлин е у нас.

Президентът на Израел заяви, че към момента не се водят дипломатически разговори по този въпрос, и добави, че енергийният въпрос е въпрос на сътрудничество и на икономически взаимен интерес.

Българският президент Росен Плевнелиев изрази своята убеденост, че българското правителство ще се включи в тези разговори. Той изтъкна, че енергийната зависимост е част от притесненията на всеки един държавник, като същевременно енергийната диверсификация и енергийната либерализация са предпоставка за икономическо развитие, конкурентоспособност и просперитет.

Президентът Плевнелиев е запознал израелския си колега с последните мерки, които страната ни е предприела в процеса на диверсификация – изграждането на реверсивни интерконекторни връзки с Гърция, строящата се такава с Румъния, планираните подобни съоръжения със Сърбия и Турция.

„Ние считаме, че българската енергийна система е естествен разпределител на газови доставки за региона на Югоизточна Европа”, заяви Плевнелиев. „Ние разказахме на нашите приятели за възможностите на България като енергиен център, като енергиен хъб, като енергиен разпределител. България върви и много напред със своята либерализация на енергийния пазар. Ние сме първите, които създават енергийна борса, така че всеки може да се възползва от това”, заяви държавният ни глава.

„Сигурен съм, че българското правителство ще се включи, ще се радваме да можем да бъдем полезни в доставките на енергийни ресурси за региона на Югоизточна Европа така, както сме го правили в миналото”, каза още Плевнелиев.

Обещаваме на Израел до дни да изправим пред съда терористите от Сарафово

Обещаваме на Израел до дни да изправим пред съда терористите от Сарафово

И тези зад извършителите и те също ще бъдат изправени пред съда, уверен Плевнелиев

В оценката си на двустранните отношения Плевнелиев отбеляза, че има значителен подем. „Голямото приятелство и взаимното уважение между двата народа имат своите дълбоки и здрави исторически корени”, каза Плевнелиев, припомняйки ни за българските евреи Елиас Канети – нобелов лауреат за литература и художникът Жул Паскин, роден във Видин.

Той посочи, че предстои двамата с президента Ривлин да открият паметник на спасяването на българските евреи през Втората световна война. „Настоящата визита на президента Ривлин е ярък пример за активния политически диалог и динамика на отношенията”, каза още българският държавен глава. Той посочи, че за нас Израел е стратегически важен и перспективен външнотърговски партньор.

Сред перспективни области за двустранно сътрудничество са високотехнологичните отрасли, информационни и комуникационни технологии, аутсорсинга, електротехника, електроника.

„Изграждането на нови индустриални зони създава благоприятни предпоставки за създаването на партньорства между фирми от България и Израел. Надяваме се да привлечем израелски инвеститори в сферата на иновациите и съвместни предприемачески проекти в рамките на София тех парк”, изтъкна Плевнелиев.

Той посочи още, че страната ни има готовност да реализира предложението на Израел за провеждане на стажове на български студенти по математика и на млади български специалисти, работещи в областта на високите технологии в израелски компании, които са специализирани в областта на киберсигурността и киберзащитата.

По думите му съществува голям потенциал за развитието на туризма чрез позициониране на страната ни като целогодишна туристическа дестинация и отбеляза, че се наблюдава сериозно увеличение на туристопотока от Израел към България.

Разглеждаме Израел като потенциален доставчик на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Стратегическото ни географско положение обуславя значителните възможности за диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки”, коментира Плевнелиев в своето изложение след проведената среща. Плевнелиев каза още, че сериозен потенциал има развитието на двустранните отношения в областта на образованието и научните изследвания и изрази задоволство от факта, че български и еврейски учени работят рамо до рамо в ЦЕРН, например.