В днешното същинско начало на мегаделото "Сарафово", стана ясно, че до 18-и юли 2012-а година мерките за сигурност на летището и достъпът до него са били изключително либерални - нещо, което се е променило рязко след атентата, съобщава БНР. Делото за атентата на летището в Бургас започна по същество в Специализирания наказателен съд (СНС).

При терористичния акт на 18 юли 2012 година освен атентаторът - самоубиец, загинаха петима израелски граждани и българският шофьор на автобуса Мустафа Кьосов.

Подсъдими задочно са двама ливански граждани - Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, които вече пета година се издирват с червена бюлетина на "Интерпол". Няма напредък по издирването им, коментира прокурорът по делото.

Съдът насрочи дата за делото за атентата в Сарафово

Съдът насрочи дата за делото за атентата в Сарафово

Магистратите решиха, че няма допуснати нередности

Обвинителният акт бе прочетен днес, след което започнаха първите свидетелски разкази, дадени от очевидци на самия атентат - служители на местно казино, които са раздавали флаери там, както и от таксиметров шофьор и представители на летището и на "Гранична полиция".

Те разказват личните си впечатления от взрива, като описват ситуацията около взрива и след това смута и паниката. Никой обаче от тях до този момент не казва пред съда, че е видял или че си спомня да е видял лицата на извършителя на атентата и на неговите помагачи.

Същинското начало на делото идва след година и половина усилия да бъдат призовани всички пострадали и наследниците на загиналите в атентата израелски граждани. Освен че бяха уведомени, повечето от тях чрез представляващите ги български и израелски адвокати депозираха и граждански искове на рекордната обща стойност от близо 200 милиона лева.

Доказателства срещу атентаторите на летище Бургас няма

Доказателства срещу атентаторите на летище Бургас няма

Адвокатът на обвинения категоричен, че атентатът няма връзка с "Хизбула"

Просроченото време беше използвано, за да се произнесе съда по гражданските искове, искане за конституирани като частни обвинители на пострадали и на наследници. Исковете са над 50, финансовите претенции в тях варират между сто хиляди лева и 22 милиона. Имаше включително и финансови претенции за загуби в бъдеще време. Наследниците бяха изчислили колко биха заработили техните роднини, ако не бяха загинали при атентата, но точно тези претенции бяха отхвърлени.

На следващо заседание, през ноември 2017 г. година, се разгледа въпроса, може ли военното крило на "Хизбулла" да отговаря по това дело, и съдът, и прокуратурата бяха категорични, че по делото няма данни Мелиад Фарсах и Хасан ел Хадж Хасан да са действали в Сарафово по поръчение на "Хизбула" и претенцията беше отхвърлена.

Припомняме, през юли 2017 г. имаше идея делото за атентата на летище "Сарафово" да започне в Бургас. Тогава в Специализирания наказателен съд беше поредният фалстарт на делото.

Едната причина за поредното отлагане беше, че личен ангажимент на адвокат Красимира Михайлова, която поиска да не се дава ход на делото поради внезапно възникнали причини от семеен характер. Другата причина - има още трима израелци, които все още не са призовани.

В края на миналата година съдебният състав на Специализирания наказателен съд успя да проведе и успешно разпоредително заседание, на което страните се съгласиха, че в обвинителния акт не са допуснати процесуални нарушения и делото вече може да започне по същество.

Терористи удариха бургаското летище

Терористи удариха бургаското летище

Взривен е автобус с израелски туристи. Шестима души са загинали, ранените са около 30, някои, от които тежко. Районът е отцепен, летището затворено. Израелски източници твърдят, че атентатът е предизвикан от самоубиец, опасан с експлозиви. От взривната вълна са пострадали още спрели наоколо автобуси на паркинга на летището.