Делото за атентата на летището в Сарафово, може да бъде гледано и в посолството на България в Израел. Това каза досегашният ръководител на Специализирания наказателен съд Георги Ушев пред БНР. Той уточни, че това е краен вариант за делото по атентата, от който днес се навършват пет години.

Делото все още не е започнало по същество, въпреки че обвинителният акт срещу двамата задочни подсъдими - Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан беше внесен в Специализирания съд преди година. Причината са трудности с призоваването на пострадалите и наследниците на загиналите в атентата.

5 години от атентата в Сарафово

5 години от атентата в Сарафово

Загинаха петима израелски туристи и български шофьор

"Призоваването в чужда държава винаги създава проблем. Вие знаете в България призоваването на десетки лица колко проблеми създава. Не само заради адреси - с възможността те да се явят, защото някои от тях най-вероятно имат възможност да се явят на определена дата, а други нямат - те всички искат да упражнят правата си, искат изплащането на огромни разноски по пътуването им до България и така нататък", каза Георги Ушев.

Прехвърлят делото за атентата в Сарафово на Бургаския съд

Прехвърлят делото за атентата в Сарафово на Бургаския съд

Единият адвокат е поискал отлагане поради семейни причини

При изслушването си той заяви, че в хода на делото е било направено искане за конституиране като ответник на ливанската организация "Хизбула", тъй като военното ѝ крило беше обвинено, че стои зад атентата в Сарафово. Съдът е отказал, каза по-късно Ушев.

Година делото за атентата в Сарафово не може да тръгне

Година делото за атентата в Сарафово не може да тръгне

Ще разпитват израелците 5 години след атентата

По-рано през деня Ушев беше избран за председател на Специализирания апелативен съд.