Спокойно приключи 55-ият протест на пл. "Независимост" с искане за оставка на премиера и на главния прокурор, предаде БНР. Площадът остава блокиран, както и кръстовищата пред Софийския университет и на Орлов мост.

Въпреки призива на организаторите тази вече да няма шествие, за да се пестят силите за утре, когато е големият протест под наслов "Велико народно въстание", по традиция протестиращите извървяха пътя от триъгълника на властта до Орлов мост, където обстановката остава спокойна.

Голяма част от демонстрантите си тръгнаха, след като извървяха традиционното разстояние, решавайки да почиват, за да са свежи утре сутрин.

На Орлов мост архимандрит Дионисий благослови начинанието на демонстрантите.

По-рано вечерта на пл. "Независмост" се раздаваха фланелки с надписи "Мутри вън!" и "Оставка" за утрешния протест.

Организаторите изписаха със стикери жълтите павета с тези два призива, както и с "Мафия". Тези стикери са с ликове на депутати и министри от кабинета на Борисов, като и с образа на главния прокурор Иван Гешев.

Беше съобщено, че в София вече са пристигнали демонстранти от Русе, Варна, Велико Търново и други градове, които утре ще се включат в голямата демонстрация. Организаторите на протеста също така обявиха, че това ще бъде окупация на Народното събрание и че тя ще приключи когато има оставка на правителството.

Те също така обявиха, че днешната 55-а демонстрация е последният мирен протест, като от утре нещата най-вероятно ще ескалират. Според протестиращите, за да се предотврати това, в столицата са пристигнали 8 хиляди полицаи, които да пазят обществения ред. Това беше посрещаното от охраняващите протеста полицаи с усмивка и учудване. Днес обаче полицейското присъствие беше доста по-масирано от предходните дни.

На площада беше издигната стена на позора, на която има разлепени снимки и карикатури на управляващите.

"Да не си мислят, че ще докарват мандата си докрай, защото до народното въстание остават броени часове. Много коли се движат към София - не само жандармерия, която видяхме, но и граждани, които изглеждат не много мирни", коментира един от демонстрантите.

Протестиращите поставиха допълнителни палатки пред сградата на бившия партиен дом, сега сграда на парламента.

Утре именно тук ще бъде открит новият парламентарен сезон.