Депутатите се скараха за това дали да дадат мандат на АПИ да довърши поддръжката и ремонтите на републиканската пътна мрежа до сключването на новите договори.

Председателят на ПГ на "БСП за лява България" Георги Свиленски настоя за половин час почивка и председателки съвет, на който да се уточни какво се предлага. Той покани вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов да участва на председателския съвет, където трябва да стане ясно дали ще се даде такъв мандат на АПИ.

Депутатът от "Продължаваме промяната" Милен Матеев разбира извънредната и сложна ситуация, в която е изпаднала АПИ. Това решение поражда много въпроси - дали с решение на НС да се отпуснат средства или изцяло е в прерогативите на Министерски съвет, посочи Матеев.

Когато се касаят плащания по договори, по този въпрос би трябвало да бъде огледано от всяка една юридическа гледна точка. Моля, преди да мине в правна комисия да се разгледа въпросът, да не бъде допускано в пленарна зала да се разглежда въпросът, настоя Матеев.

От "Възраждане" също взеха думата. Петър Петров е съгласен с доводите на Христо Гаджев, като правилникът на НС трябва да се спазва. Ние видяхме три гласувания, прието гласуване със 117 гласа "За", вече кворумът ще бъде друг и по-нисък специално за гуверньор на БНБ и считам, че не би било редно точката да отпадне от дневния ред, аргументира се Петров.

Караджов моли НС да даде мандат на АПИ да продължи да ремонтира пътищата

Караджов моли НС да даде мандат на АПИ да продължи да ремонтира пътищата

Според него в периода 2017-2018 г. АПИ е провела 9 открити процедури по ЗОП

Той настоя днес да се гласува като точка проект на мораториум за напредприемане на действия във връзка с констатирана опасност за осъществяване на поддръжка на републиканската пътна мрежа.

От ИТН също реагираха на казаното от ПП и "Възраждане". Любомир Каримански настоя председателят на парламента да информира депутатите за дейностите, които извърши 46-то НС с актуализацията на бюджета. Тогава ИТН обсъдили предложение тогава на министъра на финансите Асен Василев за едни милиони, които трябвало да покрият това, което предлага Гроздан Караджов. Ако Матеев не е запознат с това, ПП трябва да прочетат всички документи по актуализацията на бюджета от миналата година, настоя Каримански.

"Вчера комисията по бюджет и финанси беше бламирана. Моля председателят на Народното събрание, да налагате ако искате наказания или да ми дадете правото да налагам наказания за тези, които бламират комисиите", настоя Каримански.

От трибуната на Народното събрание Тошко Йорданов отбеляза, че Народното събрание е попаднало в интересна ситуация. "Вие щяхте да сте прав, ако тази точка не беше включена в дневния ред. Изпадане в тази ситуация, защото това, което е първа точка в дневния ред, е внесено от Настимир Ананиев, който е от вашата парламентарна група. Под това решение са се подписали ПП, БСП и ние. В момента изпадате в тежката шизофрения да сте предложили нещо и да отказвате да го гласувате. Настимир Ананиев не е внесъл доклад, а по мои съмнения съзнателно", каза още Йорданов.

Според него, ако тази точка мине с гласовете на ИТН и опозицията за пореден път ще се говори за мантрата за друго мнозинство при положение, че та самите гледат да не го гласуват. "Има тежко ментално раздвояване. Не е хубаво да се излагаме по този глупав начин. Тарикат мъж не писка. Ако човек се е прецакал и е мъж, държи каквото е, дори да е сбъркал. Това нещо го има в дневния ред, гласували сме го, дайте да го гласуваме да развържем ръцете на МРРБ. Ако не го направим и има една катастрофа или падне някой мост и има загинали хора, те ще бъдат на вашата съвест", заяви още Тошко Йорданов.

В ситуацията се намеси и опозицията. Христо Гаджев от ГЕРБ - СДС, който обърна внимание, че ако има проекти на решения или законопроекти, по които няма постъпили доклади, могат да бъдат гледани в зала само ако са изтекли сроковете. "Тези срокове не са изтекли. Грешка ваша е, че е включена в програмата точката, която няма постъпил доклад. Явно сте имали надеждата, че от вторник до четвъртък председателя на Комисията по регионално развитие ще вземе да довърши доклада", каза още Гаджев.

Той призова да се "строят" председателите на комисии и да не се стига до бойкотиране между различните парламентарни групи. "ПП блокира ИТН, ИТН ще блокира ПП, БСП и ДБ също обичат да се блокират взаимно. Да не се стига до такива неловки моменти, моля ви поне съберете председателите на комисии да си внасят докладите навреме", каза още Гаджев.