Депутатите от Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание приеха на второ гласуване законопроекта за изменение и допълнение на Закона за туризма.

Със законопроекта се регламентират със закон националните курорти и ще има ясни правила за тяхното функциониране. Чрез законопроекта ще се постигне цялостен регламент на статута на националните курорти.

Със законопроекта се създават предпоставки за по-добро управление на туризма на ниво община, като въвежда изискване общинският съвет да определя политиката за развитие на туризма на територията на общината, като включва в програмата за реализация на общинския план за развитие самостоятелен раздел, съдържащ програма за развитие на туризма.

С прилагането на изискванията се цели постигне по-голям процент изпълняемост на заложените мерки в програмата, както и по-висока степен на ангажираност на местната администрация.

Нещо повече - със законопроекта се задължават ски учителите да упражняват професията си чрез ски училища, както и да притежават правоспособност да извършване на дейността, придобита по ред на наредба, която следваше да бъде издадена от министъра на туризма съгласувано с министъра на образованието и науката и министъра на младежта и спорта.

За разлика от професиите "екскурзовод" и "планински водач", професията "ски учител" не е включена в Списъка на професиите за професионално образование и обучение, а също така липсва и в Списъка на регулираните професии в Република България. Липсата на регламентация на професионална квалификация за лицата, които могат да предоставят обучения по снежни спортове, затруднява формулирането на базови изисквания, които лице, желаещо да получи правоспособност като ски учител, да може да изпълни и съответно да придобие право да упражнява професията.

Регистрацията на ски училищата се предвижда да бъде безсрочна, като по този начин ще се създадат условия за еднократно получаване на административната услуга при липса на необходимост от последващи действия и допълнителни такси за заинтересованите страни. С това се затвърждава съобразяването на режима с мерките за облекчаване на предоставянето на административни услуги.

Една от най-важните цели на законопроекта е да се оптимизират процедурите по регистриране на туроператори и туристически агенти, категоризиране на местата за настаняване и заведенията за хранене и сертифициране на прилежащите към места за настаняване и самостоятелните центрове в курортна и градска среда за балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични услуги.

В тази връзка се предлага изменение, с което съществуващата към момента Експертна комисия по категоризация и сертификация на туристически обекти се разделя в две отделни комисии, а именно: Експертна комисия по категоризация на туристически обекти (ЕККТО) и Експертна комисия по сертификация на туристически обекти (ЕКСТО). Промяната отчита спецификата на двата режима и необходимостта от своевременно провеждане и приключване на отделните процедури по категоризация и по сертификация на туристически обекти.

Със законопроекта се предвижда на категоризираните места за настаняване да се определя уникален идентификационен код (УИК), който ще се генерира от Националния туристически регистър (НТР) и ще съдържа данни за категоризирания туристически обект. Уникалният идентификационен код ще се издава въз основа на заповедта за определяне на вид и категория на обекта и ще се посочва като номер на удостоверението за определената категория.

Предвидено е структурата и съдържанието на УИК и начинът на издаването му да се определят в наредбата за НТР. Чрез определянето на УИК ще се постигне индивидуализация на туристическите обекти, което ще подобри функционирането на Единната система за туристическа информация и като цяло ще допринесе за оптимизацията на вписванията в НТР.