Депутатите от Временната анкетна комисия за проверка на сигналите за опорочаване на изборите от 5 юли решиха да извикат на изслушване посланика ни в Анкара Бранимир Младенов.

Това съобщи председателят на комисията Явор Нотев от „Атака".

"Има образувано дисциплинарно производство срещу него", заяви още депутатът.  Младенов е нарушил правилата на МВнР, давайки информация на депутатите за датите на изпращане на изборните книжа от Турция към България.

"Аз не виждам какво толкова е нарушил", заяви Явор Нотев. Външното министерство санкционира посланика ни в турската столица и заради нарушенията на изборния процес там.

Нотев каза, че Младенов трябва да бъде изслушан на следващото заседание на комисията в четвъртък от 14.00 часа.

Предложението да бъде чуто мнението на Бранимир Младенов преди днешното заседание дошло от червената депутатка Мая Манолова. По време на заседанието идеята й била подкрепена от Екатерина Михайлова от Синята Коалиция и от представител на ДПС.

Засега няма да бъде изслушан Лъчезар Петков, който заради изборни нарушения в САЩ, също беше отзован. Основният проблем във Вашингтон са загубени изборни книжа от парламентарния вот за 41 НС.

Документите от изборите, които бяха подготвени за дипломатическа поща за София, са били изхвърлени по грешка от чистачката и мъжа й. Според Явор Нотев не се налага изслушване на Поптодорова, тъй като "щетите" в САЩ не са толкова големи, колкото в Турция.

На въпроса на News.bg какъв ще е ефектът след работата на комисията Нотев отговори: "Ние констатираме съответните нарушения на изборния процес и би следвало те да бъдат групирани така, че да послужат за нов изборен закон."

Констатациите на комисията, според него, ще са от полза на прокуратурата и ВКС при евентуално касиране на вота.
"При предходни избори подобни проверки не са правени", каза още депутатът от "Атака".

По думите му обикновено 10 дни след вота интересът към резултатите отшумява и никой не се интересувал в какви срокове и в какво състояние идват протоколите зад граница.

"Това вече няма как да се случи, тъй като разбунихме духовете", допълни Нотев. Днес са постъпили и отговори от прокуратурата до комисията за всички образувани производства за нарушения на вота, както и сигналите, по които е постановен отказ от образуване на досъдебно производство.