В третия ден от Европейската седмица на мобилността малчугани показаха чрез рисунки с тебешир върху асфалта как си представят транспорта на бъдещето.

Христиан Петров, изпълнителен директор на ЦГМ, разказа, че всички дечица, които обичат да рисуват са били поканени на събитието. Локалното платно пред ЦГМ на бул. "Мария Луиза" е изпълнено с детски рисунки. Впечатление му е направила рисунката на дете, което смята, че в бъдеще ще има космически лифт, който свързва центъра на София с Витоша.

Освен тази инициатива в рамките на днешния ден всички желаещи могат да надникнат какво се случва в контролната диспечерска зала на ЦГМ на бул. "Тодор Александров" 42. Там всеки ще може да разбере как ежедневно се управлява градският транспорт в столицата.

Днес от 11 до 15 ч. от пл. "Възраждане" до пл. "Журналист" ще се движи и ретро-трамвай. Този път организаторите предлагат да разменим книга с непознат.

Методи Аврамов, директор на дирекция в ЦГМ, смята, че целта на инициативата "Изрисувай платното" е и най-малките да се научат кое е трамвай и кое тролейбус.

Аврамов каза, че Столична община ще се включи и в инициативата Ден без автомобили. На 22 септември столицата ще бъде затворена за моторни превозни средства. От общината са организирали зелен велосипеден поход, който тръгва от Борисовата градина и ще премине през 3 големи столични парка.