Значително е подобрено физическото и психическото състояние на децата и на младежите в Дома за деца с увреждания в село Могилино и на онези от тях, които в процеса на закриването на това социално заведение са настанени в Русе.

Тази констатация беше направена от УНИЦЕФ на среща в Русе, на която бяха докладвани резултатите от проверка на главната дирекция "Контрол по правата на детето", разпоредена от Върховната административна прокуратура (ВАП).

При всички деца във и от Могилино след реформирането на грижите е регистрирано нарастване на теглото, на някои от тях - и на ръста, подобрено е храненето, като има напредък при възстановяването на дъвкателния режим, развити са двигателните им способности. Това се дължи на индивидуализираните грижи към децата и младежите и на подобреното медицинско обслужване, смятат от УНИЦЕФ.

От международната организация констатират подобряване на говорното развитие, вече има проява на връзки на деца с възрастни хора от Могилино, намалели са автоагресивните прояви и самонараняванията, развили са се умения за живот в група и за игра.

От УНИЦЕФ установяват прояви на сексуално развитие и на срам, които според специалистите се дължи на осъзнаване в децата, че не са вече само обект на грижи, а субект.

На срещата в Русе бяха докладвани резултатите от проверките в пет дома за деца, лишени от родителски грижи в област Русе и в три в област Търговище. Те ще бъдат предадени във Върховната административна прокуратура.