БСП винаги със своите действия и гласувания е подкрепяла присъединяването на страната към Еврозоната. Това, което не подкрепяме, е начинът и подходът, по който се случват тези промени, които управляващите обясняват като формални и задължителни за приемането на страната в чакалнята на еврозоната.

Това заяви депутатът от БСП Димитър Данчев в студиото на "Денят ON AIR".

Негови колеги масово споделят, че в последните дни са получили десетки обаждания от притеснени българи от възможна девалвация на лева и до неговото обезценяване.

Той посочи, че предложението за промяна и членът, който се променя и касае един от устоите на валутния борд, идва от Министерството на финансите и БНБ.

Консенсус за присъединяването ни към Еврозоната в НС

Консенсус за присъединяването ни към Еврозоната в НС

Новината съобщи финансовият министър Владислав Горанов

"През 2018 година правителството прие един план за присъединяването на страната ни към този механизъм на обемените курсове ERM II. В рамките на този план, последната година ние в НС направихме промени в редица закони, БСП подкрепи тези закони. Но в този план не намирам да присъства даването на мандат на правителството и на БНБ да водят свободни преговори с Европейската централна банка и другите страни от еврозоната по обемнния курс", посочи още той.

БСП подкрепят правителството да води ограничени преговори и да не приема курсът бъде различен от сега действащия официален - 1 лев да бъде 1,95583.

Отказваме се от Еврозоната, ако ни предложат друг курс на лева, категоричен Горанов
Обновена

Отказваме се от Еврозоната, ако ни предложат друг курс на лева, категоричен Горанов

Влизаме само при курс 1.95583

Ще се откажем от Еврозоната, ако не ни приемат с настоящия курс лев:евро. Това обяви по-рано днес финансовият министър Владислав Горанов на брифинг.

След консултациите се е стигнало до всеобщо съгласие да се предложи на властта фиксиран мандат в преговорите за присъединяването ни към ERM II и Еврозоната да поддържат искането курсът на лева към еврото, с който страната ще влезе в клуба на богатите, да остане настоящият.

Вчера финансовият министър заяви, че е постигнат консенсус за присъединяването ни към Еврозоната.

Кристиан Вигенин от БСП припомни как са внесени промените - Законът за БНБ се променя през изменения във валутния закон. Обсъжданията пък се състоят на пожар. Партиите били принудени в движение да вземат подобни решения. Компрометирала се идеята за присъединяване към Еврозоната. Червените са за влизането ни тогава, когато сме готови. По-навреме трябвало да се проведат разговорите с политическите партии. Сега се създавали страхове.