Всички партии в парламента губят от протеста, в следващия влизат 5 + 2. Това каза политологът от "Тренд" Димитър Ганев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че през септември протестът е намалил своя мащаб и интензивност, а това е дало отражение. Тези хора, които протестират - либералната градска общност, имат постматериален дневен ред. Борисов си дава сметка, че той е загубил отдавна тези хора и те няма да се върнат към ГЕРБ. Той се концентрира върху други хора, които са по-голямата част от българските граждани. За огромна част социалните проблеми са много по-важни, добави Ганев.

Съдът е паднал с абсолютно сходен дял като подкрепа както прокуратура. В общественото мнение двете институции се възприемат като част от съдебната система - има ли щета за прокуратурата, тя се отразява и на съда, отбеляза още той.

Политологът посочи, че в момента петте сигурни за парламента партии са ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", ДПС и "Демократична България". А "Изправи се.бг" на Мая Манолова и "Обединени патриоти" събират около 4% и са на границата.

Ганев е на мнение, че би било тежко заблуждение, че ако в момента се въведат противоепидемични мерки като тези през март и април, това ще доведе до ръст в подкрепата към правителството. 50% от българите смятат, че не трябва да се възстановяват мерките, стана ясно още от думите му.

Стабилни политически нагласи отчита Тренд: 5 партии в НС и 2 с шанс

Стабилни политически нагласи отчита Тренд: 5 партии в НС и 2 с шанс

Оценката за работата на парламента остава най-ниска от всички институции

Такъв ход е много рисков и може да има обратен ефект. Българските власти няма да си позволят сами да въведат подобно положение. Това няма да стане на наша собствена глава, смята Ганев.

Припомняме, че вчера според данни на "Тренд", стана ясно, че 5 партии в НС и още 2 имат шанс. След два поредни месеца на спад в обществената подкрепа към основната управляваща партия и ръст при извънпарламентарната опозиция, през октомври се регистрира стабилизация на нивата от месец септември.

ГЕРБ и БСП остават в практически паритет. Моментната снимка сочи сигурни пет партии в следващото Народно събрание, като освен ГЕРБ (24.1%) и социалистите (23.6%), участие с 15.9% ще има партията на Трифонов, ДПС (10.2%) и Демократична България (8.8%).