Директорката на болницата в Раднево е арестувана за присвояване на над 200 хил. лв. , съобщиха от Нова телевизия. Главната счетоводителка на болницата е под домашен арест.

Миналата седмица е бил подаден сигнал от кмета на Раднево до ДАНС и прокуратурата, във връзка с неполучени заплати на лекари и медицински сестри в продължение на месеци. В същото време четирима от администрацията - секретарка, шофьор и главен счетоводител, са се разписвали под суми, надхвърлящи обичайните заплати.

До момента са установени 79 граждански договора с 10 лица, с които е източвано здравното заведение. А шофьорът и секретарката си купили апартамент, два автомобила и златни накити. Нанесените щети са за близо половин милион лева.

По думите на наблюдаващия прокурор Емилия Вакарелска, обвинението за пране на пари е спрямо две лица за това, че в съучастие са придобили  парична сума в общ размер 192 399 лв. и са я преобразували в друго имущество, като са знаели или са предполагали, че е придобита от престъпление.

Тя допълни, че обвинението е за длъжностно присвояване и за присвояване на чужди пари, собственост на лечебното заведение, в размер на 83 862 лв. Вакарелска поясни, че в механизма на присвоителните действия е ползвано основание за плащане на парични суми по граждански договори с лица, без да е изпълняван предмета на гражданските договори.